Jostein Bjørbekk_1024x769

... med næring og boliger i godt samspill

Skei for småskala boliger og et fortetta sentrum...

Jostein Bjørbekk, hos April arkitekter og Bjørbekk Lindeim, innledet og la fram sitt forslag "Skin det sol" omkring sentrumsplanen. Den gir et tettere Skei og oppstramma og fortetta sentrum i Surnadal med småskala boliger og næring i et godt samspill. Nå skal politikerne ta regien for utviklinga av sentrum sjøl, der urbaniseringa tar oss. - Samtidig skal næringslivet utvikles i samspill med at det skal bli attraktivt å bo i sentrum, sa han.

Heile kommunestyret lyttet interessert til Jostein Bjørbekk (til høyre).

- Skei har grodd opp rundt et vegkryss for 50-60 år siden med jordbruk som utgangspunkt. Skei er bygd opp funksjonelt. Nå skal vi sjå framover, kanskje 40 år og da gjelder det å få inn optimisme, sa Jostein Bjørbekk - arkiekt i Bjørbekk Lindbekk, da han med sitt vinnerbidrag "Skin det sol", innledet til debatt omkring sentrumsplanen i Surnadal kommunestyre i dag..

Du finner saksframlegget her og innkallinga til kommunestyremøtet i dag, der heile sentrumsplanene er med, her (NB! Det kan ta litt tid å få opp dette dokumentet, da det er svært stort og tungt).

Tett og attraktivt
- Noen av utgangspunktene har vært en tett og kanskje litt småskala bebyggelse, samtidig som vi må prøve å gjøre det attraktivt for alle å stikke innom Skei, sa han og understreket at det har vært nødvendig å stramme opp vegnettet i sentrum.

Han snakka om grøntdraget før han gikk over til sjølve sentrum og forslaget til rundkjøring ved innkjøringa til Skei og den nye vegen mellom Domus og kommunehuset.

Mulighetene er store
I forslaget har arkitekten lagt inn mange muligheter til utvikling av sentrum når det gjelder boliger - tre til seks enheter både langs den nye Skeivegen, Svartvassvegen og egentlig rundt heile sentrum. Tilsammen er 100 boliger skissert som mulige - og mulighetene er store, sa Jostein Bjørbekk.

Stig Sæter (H) har vært leder i styringsgruppa, sammen med Lilly Gunn Nyheim (Ap) og Ragnar Halle (Sp). - Det har sine fordeler å bruke litt tid med ei slik plan, sa han og understreket at det ikke er ei detaljplan vi skal vedta i dag, men en del hovedgrep.

Til venstre Stig Sæther (H) på talerstolen, mens ordfører Mons Otnes (Ap), varaordfører Lars Polden (Sp) og (til høyre) Lilly Gunn Nyheim (Ap) følger med.

- Det store hovedgrepet er Skeivegen og flytting av den. Det løser ut alt av videre utvikling på Skei og Surnadal sentrum, sa han og nemnte fleire parkeringsplasser som viktig. - Ei hovedsak med denne planen er økt trivsel og et sentrum der alle har tilgang. Det vil også virke på private aktører. Alt vil få ei universell utvikling. Dette vil koste en del, men når en ser disse bildene blir en optimist, sa han og håpa kommunestyret vart med på dette, slik at kommunen vil ha et styringsredskap tidlig i 2012.

- Å investere i Surnadal sentrum og Skei er framtida er meget viktig. Her er det lagt tilrette for et tilgjengelig sentrum for folkflest. Det er midt i blinken med pauseplasser og mulguheter til å ta en god prat - vi får et levende sentrum, sa ordfører Mons Otnes (Ap). - Det er klart dette vil koste, men heldigvis har vi et oppegående nærigsliv her i bygda som vil være mednoss, la han til.

Ikke råd til å la være
Palmer Vikan (Uavhengig)
syntes det var svært fine planer. - Det er vesentlig for oss å lykkes med å utvikle Skei som sentrum i Surnadal. Vi bli attraktive og folk vil stoppe opp. Dette er en god måte å gjøre det på og det er viktig å ikke glømme de eldre oppe i dette, sa han og la til at også de unge må finne dette attraktivt. - Vi har i alle fall ikke råd til å la være å sette i gang dette, men detaljene må vi komme tilbake til, sa han.

Til høyre Jostein Bjørbekk med skisseplanene om hvordan det kan bli i sentrum.

Inger Johanne Iversen (SV) lika planen godt og ramsa opp si tid i Surnadal med sitt siste innlegg i Surnadal kommunestyre. Ho advarte litt: - Vi trenger ikke å bygge kirke for julekvelden. - Ikke bruk så mye penger, slik at det går ut over tjenestene for eldre, barn og unge, sa ho.

- Framtidsretta og spenstig,
sa Else Brandvoll Andresen (Sp) og understreka statusen som regionsenter. - Dette er et langtidsprosjekt som må tas etter hvert, det viktige først og utbygging etter evne, sa ho.

Lilly Gunn Nyheim (Ap) syntes det var viktig å få gjennomgangen fra Bjørbekk og ikke minst forklaringene for hvorfor dette og hint er med.

- Denne planen kommer et anna behov enn bilen i møte - og det er positivt, sa Bernt Venås (Sp) og la til at det er nødvendig med ei endring i trafikkulturen i Surnadal sentrum. - Men det er økonomien som mer problemet her. Vi har ikke penger til dette, sa han og nemnte 35 millioner kroner, som han har hørt.

Har vi råd?
- Mye er bra her, men har vi råd, spurte Bernt Venås (Sp). - Vi må dvele enda litt lenger med dette før vi klasker til med et nytt kulturhus, sa han og spurte om det var vilje til å betale for disse leilighetene på Skei. Marit Kringlebotn (Uavhengig)syntes også dette ble for dyrt og trodde det ville bli fryktelig mye boliger ledig i Surnadal. - Blanda formål blir viktig, sa ho og ville regulere bolig/næring i Svartvassområdet og forbi Oddnys, sa ho og oppfordra til at ungdommen ikke ble tatt fra tilbudet med ungdomsklubb.

- Vi må ikke ruinere oss for å tenke stort, la Marit Kringlebotn til.

Norvald Bondhus (Ap) syntes det var spennende å kunne sjå 30-40 år framover. - Det er ei spenstig og spennende plan jeg vil gi min tilslutning til, sa han. - Her vil ungdommen trives - det er bra. Åpning mot elva - flott! sa han og var optimistisk på pengebruken. - Her er det trinnvise planer for utbygginga, sa han og var svært enig med Palmer Vikan: Vi har ikke råd til å la være. Dette vil være en berikelse for heile Surnadal kommune.

Ordfører Mons Otnes (Ap) var enig. - Dette har vi ikke råd til å ikke sette i gang. Dette er det mulig å få til med trinnvis utbygging og med hjelp av næringslivet, sa han.

- Å vente litt med dette er feil, understreket Palmer Vikan (Uavhengig) og viste til stor uenighet med Bernt Venås. - Poenget er å lage et sentrum for alle, understreket Vikan.

Deretter ba Sp og Lars Polden (Sp) om gruppemøte. Han kom med et kontroversielt oversendelsesforslag (sjå nedenfor) som kommunestyret fikk problemer med. Stig Sæther (H) sa at dette vil rokke ved heile planen og ordfører Mons Otnes (Ap) sa at dette vil rokke ved heile intensjonen ved planen.

- Dette blir ei uhel- ynd vi er uenige i dette
dig utsetting. Det er synd at vi er så uenige i dette, sa Palmer Vikan (Uavhengig) og ville snu og gå for utsettelsesforslaget. Det samme ville Stig Sæther (H) - Jeg mener vi har vurdert dette, men for freden kan også jeg snu, sa han.

Marit Kringlebotn (Uavhengig) hadde dette oversendelsesforslag: 1. Regulere til blandet formål næring/bolig nedover mot Svartvassområdet/Oddnys. 2. Sjå på mulighet for etasjeplanering ved Vårsøg hotell/Mølel-Fiske. 3. Sørge for ungdommelig element som ramper, trappetrinn, raits og liknende som kan brukes.

Oversendelsesforslaget til Lars Polden (Sp): Ein flytter boligområdet til dagens kommunale p-plasser og legger tilrette for park ved Oppigard og gågate mellom Domus og boligene.

Begge fikk fleirtall mot 5 stemmer.

Til slutt ble sentrumsplanen enstemmig vedtatt.