t3

Skadedyr ødela halve avlingen

Årets sesong så veldig lys ut for jordbærdyrkerne i Torvik i Surnadal, med masse blomster tidlig i vår. Som lyn fra klar himmel fikk de ubudne gjester. Skadedyret jordbærsnutebillen inntok åkeren og ødela halve avlingen. - Tragisk, sier Nina Torvik.

Jordbærsnutebillen biter av blomsterknoppene i forbindelse med egglegging. Den gjør mest økonomisk skade når den ødelegger de første knoppene og dermed de største og tidligste bærene. Skadedyret er mest utbredt i Sør-Norge, men man ser også tilfeller på Vestlandet og i Nord-Norge.

Jordbærdyrkerne i Surnadal har aldri opplevd maken til omfang, og det påvirker naturlig nok leveringen av de søte bærene surnadalingene er så glad i.

- Det kan tenkes at det er den milde vinteren som er årsaken til at billeangrepet har kommet til åkeren vår. Vi står maktesløse overfor dette skadedyret, sier en fortvilt Nina Torvik.

En trøst får være at årets sesong er betydelig bedre enn fjorårets. Trollheimsporten besøkte åkeren i fjor sommer, og da kunne jordbærkongen Nils Christian Torvik fortelle om tidenes dårligste sesong. Da var en kald og nedbørsfattig vinter årsaken. Les den saken her.

- Årets sesong startet tidlig, og nærmer seg nå slutten. Det har vært en kort, intensiv og hektisk sesong. Vi har levert til mange som har bestilt, men kan dessverre ikke ta i mot flere bestillinge. Til det har vi rett og slett for lite bær i år, sier Torvik.