kingfisher-bird-863495_960_720 isfugl_690x436

Sjelden fugl observert i Surnadal

Fredag ble den svært sjeldne fuglen "Isfugl" observert på Bøvra i Surnadal. Ornitologer fra Nordmøre og Trøndelag har speidet etter fuglen i hele helga, men til ingen nytte. Lokallaget ønsker å få tips om du skulle være så heldig å få et glimt av fuglen. 

Norges Ornitologisk forening har eget lokallag i Halsa, Rindal og Surnadal. Marita Sæter i lokallaget kan fortelle at fuglen sist var observert i Surnadal i 1981, så det er en sjelden gjest som er på visitt i Surnadal. Fuglen har vært observert i små glimt både lørdag og søndag. 

I følge Wikipedia er Isfugl (Alcedo atthis) en art i isfuglfamilien, som er en av flere familier i gruppen med råkefugler. Arten hekker (tidvis) i Norge i svært begrenset omfang.

Isfugl er en liten og kompakt fugl med stort hode og langt, rett nebb. Den er fargerik; meget blå på ryggen og oransje i buken. Vingene og hodet noe mørkere, mens stjerten er sterkt asurblå. Kinnflekkene er oransje mens nebbet er mørkt. Lyden av den har en hard, metallisk klang. Den er meget sky og vanskelig å få øye på. 

Den norske bestanden er svært begrenset og teller trolig færre enn 50 par (kanskje kun 5–10 par).

Isfuglen leter etter føde i rask flukt i småvann eller elver omkranset av skog ved å sitte på greiner overfor vannet og dykker ned for å fange byttet. Det er som regel småfisk den jakter på, foruten vanninsekter og småkreps.

- Det er en veldig vakker og spesiell fugl som vi veldig gjerne vil se. Dette er stor begivenhet for oss som er interessert i fugler, sier Sæter som oppfordrer alle som ser fuglen om å kontakte noen i foreningen. Marita har telefonnummer 412 15 438. 

isfugl_690x518.jpg

Foto: Pixabay