Sigrid Vetleseter Bøe i Vadstena 2 Foto Markus Gårder

Sigrid kronet sommeroperaen i Vadstena

Sigrid Vetleseter Bøe fra Bøfjorden, nå Operahøgskolan i Stockholm, kronet sommeroperaen i Vadstena i Østergøtland, Sverige. Vadstena-Akademien har gjort det til sin spesialitet å lete fram glemte operaer.I år fremførte de en opera fra 1780 og en fra 1789, begge fra Italia.

(Arkivfoto. Markus Gårder)

Tekst: Dordi Skyggevik

Sigrid sang en rolle som ble skrevet for en kastratsanger. Disse synges i våre dager for det meste av sopraner. Av og til synges de av det som man i Frankrike kaller "Haute voix" (høy stemme) eller det som i England kalles kontratenor. Begge menn.
    

Sigrid kom inn siste kvarteret av den siste operaen, og bar slutten. Hun spilte en skotsk hærleder som kommer hjem fra krigen mot romerne, men en rival har løyet for hans elskede, og sagt at han falt i slaget. Når han likevel lever og kommer hjem, blir hans elskede så overmannet av glede etter sorgen, at hennes hjerte brister, og hun dør. Sigrid gestaltet den unge mannen og hans sorg i gripende klagesang. Det skjedde så overbevisende og med slik stemmebeherskelse, særlig i de svake partiene,
at folk i salen ble veldig grepet.
    

Så gikk ferden gjennom natt og regn til Stockholm, for allerede neste dag skulle Sigrid møte til prøvene på Tryllefløyten på Stockholmsoperen. der hun skal synge "Første dame". Hun er i farta!
 "Dette var verdt hele turen!" sa reisefelle Ole Dahl Rossbach. Tiltredes av sjåføren!


Operaene der Sigrid kommer inn i siste kvarteret, sendes i svensk radio 20.aug. kl. 19.
Du finner det på Internet.


Falufjellet, Sverige - på tur hjem 13.august.
Dordi Skuggevik, sjåfør.