Setter fokus på helsetjenestene

Fredag hadde Rindal Arbeiderparti besøk av Tove-Lise Torve, som er andrekandidat på Arbeiderpartiets liste til fylkestinget. Sammen med listekandidater fra Rindal Arbeiderparti var hun blant annet innom familieenheten i Rindal kommune, for å snakke om utfordringene innenfor helsetjenestene i kommunen.

Tove-Lise Torve kommer fra Sunndal, og har tidligere vært på Stortinget. Nå står hun på andreplass på Arbeiderpartiets liste til fylkestingsvalget. Fredag var hun i Rindal for å sette seg inn i hvilke saker som er viktig for rindalingene i forkant av valget. Rindal Arbeiderparti ønsket blant annet å sette fokus på helsetjenestene i kommunen.

Arbeiderpartkandidantene var først innom Rindal Helsetun, før turen gikk til industriområdet i Bjergen og møte med Gåsvand-konsernet.

I Bjergen møtte de gründeren Emil Gåsvand, Hege Gåsvand og ny leder i Rindalshytter AS Per Ivar Hyldbakk. Her fikk politikerne en omvising i deler av bygningsmassen til Rindalshytter AS og Rindalslist AS. 

Gåsvand 1_690x444.jpg
Arbeiderpartiets listekandidater fikk en omvisning hos Rindalshytter og Rindalslist.
F.v. Emil Gåsvand, Eirik Tørset, Hege Gåsvand, Åge Jonli, Line Flåtten, Per Ivar Hyldbakk og Tove-Lise Torve.

 

Utfordringer for industribedriftene og fv 65
 

Det er ca 70 ansatte innenfor Gåsvand-konsernet. Tove-Lise Torve var positivt overrasket over at konsernet sysselsetter så mange. Rindalslist AS leverer til mange av de store byggevarekjedene. De har ca 10% markedsandel i det norske markedet, og opptil 25% på Vestlandet. Dette på tross av hard konkurranse fra utlandet. 

Hege Gåsvand fortalte om de utfordringene norske industribedrifter har i konkurranse med utenlandske leverandører. Hun forklarte at eiendomsskatt og bedriftsbeskatning gjør at det er tungt å bygge opp kapital, og påpekte at utenlandske bedrifter kjøper opp norske bedrifter.

- Det er viktig at politikerne forstår dette. Vi må jo arbeide for å bevare arbeidsplassene, sa Hege Gåsvand.

Rindalslist AS har en egen avdeling der lister kappes ferdig i riktige lengder. Hege Gåsvand forklarte at det blir stadig mer etterspørsel etter skreddersøm i markedet.

- Det er hard konkurranse i markedet. Men det er spesielt ett område vi er gode på, det er levering, sa hun.

Bedriften får mange plusspoeng for kort leveringstid. Hege Gåsvand benyttet anledningen til å skryte av de ansatte, som alle er med og bidrar til effektiv ordrebehandling.

Store deler av listverket som Rindalslist AS leverer er produsert i utlandet, nettopp fordi det er for dyrt å produsere i Norge. Bedriften har derfor et stort ferdigvarelager, med både importert og egenprodusert listverk. Det er store volumer som er innom, og transportbehovet er stort.

Etter omvisningen ble det tid til et møte for å diskutere fv 65. Vegstandarden er svært viktig for bedriftene i Bjergen, slik den også er for de fleste andre industribedrifter i distriktet.

Helse AP 690.jpg
Arbeiderpartiet vil sette fokus på helsetjenestene i Rindal kommune.
F.v. Camila Stokke, Mette Skjølsvold Aasen, Eirik Tørset, Åge Jonli, Tove-Lise Torve, Line Flåtten, Eli Sellie og Grete Ranes Heggem.


Flere kutt i helsetjenestene


Neste post på programmet for listekandidatene var et møte med enhetsleder Grete Ranes Heggem og helsesøster Eli Sellie ved familieenheten i Rindal kommune. Rindal Arbeiderparti har merket seg at familieenheten har måtte tåle flere budsjettkutt i løpet av de siste årene. Nå ønsker de å sette økt fokus på helsetjenestene i kommunen.

Mange har ytret ønske om helsesøster i tilknytning til skolen. En kan se for seg at det er enklere å ta kontakt med helsesøster dersom denne tjenesten finnes nær skolen. Det er et stort problem at helsesøster ikke har nok kapasitet. For tiden er det heller ikke noe egnet rom for slike tjenester ved Rindal Skole.

Tove-Lise Torve fortalte at hun har merket seg at det har vært en negativ utvikling på helsesøsterdekningen i Rindal. Det har tidligere vært en og en halv stilling som helsesøster i kommunen, men nå er det bare en helsesøster ansatt.

Helsesøster Eli Sellie forklarte at det er veldig sårbart når man bare har en stilling. Det er umulig å rekke over alle oppgavene som helsesøster tidligere har hatt ansvar for, så en del tjenester har falt bort, eller er flyttet over på andre.

Helsesøster har fått utvidede oppgaver innenfor barselomsorgen. Her kreves en helt annen oppfølging enn før, siden fødende som oftest må forlate sykehuset etter et par døgn. En større del av barselomsorgen må derfor skje hjemme. Eli Sellie forklarer at kommunen har fått midler til økt barselomsorg, men disse midlene er ikke øremerket, og har derfor ikke blitt brukt på dette området i Rindal. De nevnte midlene kunne ha dekket inn omtrent en halv stilling.

Rindal har ei jordmor i 20% stilling, og hun tar noe av barselomsorgen. Det er et godt samarbeid. Men jordmorstillingen er liten, så samarbeid med helsesøster er helt nødvendig.

Helsesøster har heller ikke nok kapasitet mht retningslinjene som har kommet for oppfølging av overvekt og fedme. Dette er et krevende arbeid, og det meste er lagt på helsestasjonen og fastlege.

Eli Sellie fortalte at hun følger opp vaksinasjonsprogrammet for barn. Tidligere hadde hun også ansvar for reisevaksinering og reiserådgivning, men det har hun ikke lenger kapasitet til. Her blir folk nå henvist til Trondheim. Tjenesten i Trondheim er god, men det er langt å reise.

Tove-Lise Torve spurte om Rindal har helsestasjon for eldre. Grete Ranes Heggem forklarte at det hadde kommunen i en periode, men tjenesten ble tatt bort i en runde med budsjettkutt for noen år siden. 

- Vi savner den tjenesten, sa hun.


Ungdom og psykisk helse


Grete Ranes Heggem fortalte litt om Ungdata-undersøkelsen. Undersøkelsen viser at ungdommen trives i bygda si, men den viser også at flere enn før slite med psykiske problemer. Dette er ikke noe spesielt for Rindal, men en generell tendens i hele landet.

Camilla Løften og Mette Skjølsvold Aasen er begge lærere, og føler noen ganger at de ikke strekker til når elevene trenger noen å snakke med. Det er ofte bare en lærer på en stor klasse, og noen ganger er det nødvendig å ta ut en elev og forlate klassen for å prate. Det er helt klart et savn at elevene ikke har en annen voksen person å snakke med i tilknytning til skolen.

Det er ingen tvil om at den hjelpen man kan gi skoleelever som sliter vil være forebyggende mht psykiske problemer.

- Dette er svært viktige saker for Rindal Arbeiderparti. Det har det vært helt fra starten av programprosessen, sa Åge Jonli. - Vi skal gjøre det vi kan for å ordne opp i dette, lovet han.
 

Møte med Bondelaget
 

Listekandidatene fra Arbeiderpartiet dro videre til et møte med deler av styret i Rindal Bondelag. Her ville de blant annet prate om kommunens søknaden om overflytting til Trøndelag, om bøndenes tanker rundt arealtilskuddet i de to fylkene, og ellers aktuelle saker som opptar bøndene.