Geir Vikan Ap_1024x472

Budsjett 2012 og økonomiplan 2012-2016 i Surnadal kommunestyre

Sentrumsplan: - Vi kan ikke hoppe av no. Næringslivet venter!

Rådmann Geir Vikan orienterte innledningsvis da budsjettet for 2012 og økonomiplan for 2012 - 2015 ble vedtatt i Surnadal kommunestyre i dag. Han nemnte sentrumsplan, som vi må ha i bakhauet. - Det er viktig å gjøre et vedtak nå, for det er mange som har store investeringsprosjekt på gang. Derfor kan vi ikke utsette sentrumsplan nå, sa han. Ellers er det lagt opp til investeringer på nær 163 millioner kroner i Surnadal de kommende fire åra.

Sentrumsplan ble en viktig del i budsjettdebatten i Surnadal i dag. Over ser du rådmann Geir Vikan i orienteringa for heile kommunestyret i dag.

- Det er et viktig løp vi ikke kan hoppe av, vi må beslutte hva vi vil nå. Næringslivet venter, sa rådmannen (til venstre).

- Vi er i en enestående situasjon i Surnadal når det gjelder drifta, sa han og gikk gjennom driftsbudsjettet. Dette går fram av saksframlegget her.

Investerer for nær 163 millioner over 4 år
På de neste fire årene investerer Surnadal kommune samla nær 163 millioner kroner - altså nær 41 milioner kroner årlig. Da er veger og trafikksikkerhet til 13 millioner, skolebruksplan på 27,6 millioner - derav 15 millioner kroner til Stangvik, nær 38 millioner på sentrumsplanen, boligsosial handlingsplan 15 millioner, dagsenter nær 21 millioner, boligfelt 11,5 millioner og over 14 millioner kroner til andre investeringer med.

Etter innlednigna fra rådmannen ble det åpnet for en generell debatt.

- Vi har utfordringer
- Vi går godt i Surnadal og jeg er glad for det administrasjonen har fått til og de signalene de har tatt, sa Lilli Husby (Ap). Ho såg fram til iverksetting av sentrumsplanen. - Sjøl om rådmannen sier vi er i en unk god situasjon, har vi utfordringer, sa ho og ville flytte penger for å styrke boligsosial handlingsplan.

- Vi har alt for få lærlingeplasser i Surnadal. Ungdom må flytte fra kommunen for å få fullføre utdanninga si. Vi må ta vare på de ungdommene som ikke vil flytte ut også, Ida Andrine Heggset (Ap) og ville styrke tilbudet omkring lærlingeplasser, særlig tenkte ho på barne- og ungdomsarbeiderfaget. På vegne av Ap foreslo ho å opprette to plasser for lærlinger i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

Barnehageplasser og sommerjobb for ungdom
Lise Bjerknesli (Sp)
foreslo å kutte ut setninga som sier at man skal følge det som er lovbestemt for å få barnehageplass. - Jeg synes ikke det skal være slik at det er når på året en er født som skal betsemme om den får barnehageplass, sa ho og ville at alle skulle ha lik rett til å få plass.

Eivind Hasle (SV) foreslo å innføre sommerjobb for ungdom igjen. - Dette bør vi greie å få til, sa han og meinte det er et viktig tiltak for ungdommen.

Oddny Hoem (Ap) syntes det var uheldig at Øye skole har så trange budsjetter. - Særlig gjelder det utgifter til skoleskyss. Den er stor for Øye, sa ho og meinte det bare skulle mangle at det blir leirskole.

Rusmidler, natteravner og kinobilleter
Marit Kringlebotn (H)
hadde et hjertesukk: - Jeg synes budsjettmøte er det verste som er. Jeg får dårlig samvittighet fordi jeg synes vi ikke får til alt. Og så blir det så store tall, sa ho og hadde noen felter innafor kultur ho brant for. Samtidig ville ho ta inn ei formulering om å satse meir på å forebygge omrking rusmiddel og rusmiddelbruk. I tillegg ville ho styrke natteravnarbeidet i kommunen. Til slutt kom ho igjen med forslaget om rabatterte billetter til kino over nettet.

Over til høyre Ida Andrine Heggset og Marit Kringlebotn.

- Det er et skremmende og voksende problem her i Surnadal med rusmiddel, repliserte Ida Andrine Heggset (Ap) og støtta større fokus på det.

Etterlyste nærmere økonomisk plan
Bernt Venås (Sp)
(til venstre på talerstolen) forsto at rådmannen ivra for sentrumsplan. - Jeg etterlyser ei nærmere økonomisk plan og ei mindre uklar finansiering. Det må vi jobbe meir med og komme tilbake tidlig neste år med, sa han og hadde ei generell bekymring for at den samla investeringsposten de neste fire årene nesten er fulltegna.

- I tillegg ønsker vi å legge inn to boligområder ekstra - på Nordvik og i øverbygda, sa han og hadde noen fleire poster han ville ha med i 2013. For å finansiere opp dette ville han utsette sentrumsplanen, ikke gjennomføringa, men oppstarten.

Advarte mot utsetting
Ordfører Mons Otnes (Ap)
ville ikke utsette sentrumsplanen. - Her må vi holde trykket oppe og vi må ha et offensivt næringsliv som tar et stort ansvar og ønsker å satse i sentrum, sa han og advarte mot å utsette dette slik Bernt Venås foreslo.

Marit Kringlebotn (H) foreslo å videreføre budsjettposten til ungdomsrådet på 50 000 kroner - et fellesforslag fra Marit, Lise Bjerknesli (Sp) og Ida Andrine Heggset (Ap).

Ragnar Halle (Sp) minna om hvor mye Surnadal ligger etter i vedlikehold når det gjelder kommunale veger. Han foreslo å komme ajour med dette etter vedtak gjort i hovedutvalg for teknikk og miljø. Det skal finansieres opp med bruk av disposisjonsfond.

Stolt av Surnadal
Palmer Vikan (Uavhengig)
syntes det var litt spesielt å stå her i år. - Vi har hatt en god debatt og ei god innledning fra rådmannen. Jeg er litt stolt av å bo i Surrnadal og de tjenestene kommunen tilbyr. Vi har det bra, og det skal vi ta med oss, sa han og var enig i det med lærlinger fra Ida Andrine. - Jeg er usikker rundt sentrumsplanen, men jeg vil gå for den. Det er viktig å komme i gang, for det er mange som venter på den nå, sa han og var enig i at sentrumsplanen ble prioritert nå. Det fikk han støtte fra Ragnar Halle (Sp) på.

- Vi vil heller ikke ha noe utsetting av sentrumsplanen, sa Johs J. Vaag (Frp) og støtta ordføreren.

Lars Polden (Sp) tykte det var et forholdsvis fredelig budsjettmøte. Han tok opp investeringene som ligger i budsjettet. - Også jeg vil kjøre på med sentrumsplanen, men jeg vil utsette den i ett år, så får vi inn alle andre gode tiltak også, sa han og gikk for det Bernt Venås foreslo.

Etter denne generelle debatten ble det pause og derpå følgende gruppemøter for å vurdere alle forslagene som kom inn.

Eiendomsskatt
Etter gruppemøtene ble fastsetting av eiendomsskatten for 2012 først behandla. Eiendomsskatten ble vedtatt mot to stemmer (Frp). Saksutgreiinga ser du her. Deretter ble gebyrene for alkoholomsetting vedtatt - sjå saksframlegget her. Deretter ble betalingssatsene for 2012 vedtatt - saksframlegget her. Her fikk ikke trygghetsalarmer meir penger, slik Johs J. Vaag (Frp) foreslo. Det falt med 11 stemmer for.

Deretter ble budsjett og økonomiplan tatt opp og de ulike forslagene med punkt for punkt, tilsammen 14 forslag, votert over.

Ap ville støtte å bruke 50 000 til å planlegge eldreboliger i grendene, slik Johs J. Vaag (Frp) foreslo - inndekning ved å ta pengene fra kommunestyreposten. Videre var Ap enig i innegulering av boligfelt i Øvre Surnadal, men ikke i Nordvik, der private også er inne i bildet. det var Lilli Husby (Ap) som gikk gjennom og kommenterte forslagene.

NEI til utsetting av sentrumsplan med store bokstaver
- Og vi vil ikke utsette sentrumsplanen - det sier vi NEI til å utsette med store bokstaver, sa ho og Ap ville heller ikke være med på å bruke meir på asfaltering, da pengene er oppbundet på Øye-krysset.

Votering
Boligsosial handlingsplan - framflytting fikk enstemmuig tilsutning. Lærlinger ble enstenmig vedtatt. Eldreboliger i grendene - enstemmig. Omsorgslønn (fra Johs J. Vaag) falt - to (Frp) stemte for. Marit Kringlebotn fikk enstemmig tilslutnng for sine forslag im rusmidler, natteravner og kinobilleter. Bustadfelt i Øvre Surnadal ble enstemmig vedtatt, mens Nordvik falt - åtte stemte for. Vedlikehald kirkegårdene ble enstemmig vedtatt.

Asfaltering fikk ikke tilslutning - 11 stemte for. Sentrumsplan ble ikke utsatt - 8 stemte for - Sp sprakk (Ragnar Halle ville ikke sette ut), mens Marit Kringlebotn (H) ville utsette.

Trollheimsporten fikk ikke med seg alle forslagene og endringene, men de kommer her på saklista etter hvert. Til slutt ble formannskapets tilråding med endringene vedtatt enstemmig.

Takk til rådmannen
Dermed var en lang dags ferd mot kveld slutt i Surnadal kommunestyre. Heilt til slutt slutt ble rådmann Geir Vikan takka av med blomster. Sjøl rosa han dialogen mellom politikerne og administrasjonen.

- Du har bvært streng, men rettferdig og har fått en meget god struktur på saksbehandlinga vår, sa ordfører Mons Otnes.