tp_leserinnlegg

Senterpartiet og skolenedlegging

Var det ikke Senterpartiet som skulle være garantisten for levende lokalsamfunn og som ville ha "lys i alle glas"? Var det ikke Senterpartiet som skulle verne om nærskolen, som ønska en desentralisert skolestuktur og ville gi et godt SFO-tilbud? No foreslår Rindal Senterparti å legge ned den siste grendaskolen i bygda. 

 

Senterpartiet og skolenedlegging

Det er november og for politikerne vil det si budsjettid. Hver høst opplever vi det samme: Det må spares, det må skjæres ned, noen ganger med ostehøvel, andre ganger må skarpere redskap tas i bruk, - det må ”skjæres inn til beinet.” Like årvisst har vi sett at når året er omme og regnskapet er oppgjort, avbildes kommunens økonomisjef i avisa med et fornøyd smil om munnen: I år ble det x mill. i overskudd.

Men i år er det visst ekstra ille. I år må øksa fram, Rindal kommune må spare 9,5 mill på drift i kommende år. For å få endene i hop foreslås to kraftige hogg:

1: Det innføres eiendomsskatt: 4 mill i inntjening i 2016
2: Øvre Rindal skole legges ned: 2 mill. innsparing i 2015, 4 mill. i 2016
 

Hvem må betale?

La gå med eiendomsskatt, det rammer i hvert fall alle deler av kommunen og alle innbyggere likt.

Men er det rettferdig at øverbygda aleine skal betale halvparten av kommunens budsjettunderskudd?
- At de skoleelevene som har lengst skoleveg fra før må betale med enda lengre skoleveg og en enda lengre kjedelig busstur?
- At de som allerede har lengst veg til SFO blir frastjålet enda mer dyrebar kvalitetstid i familien?  I løpet av et år blir en halv time om dagen mange dager, i tillegg til ekstra skyssutgifter på 10-20 000 kroner årlig. I Rindal snakkes det så fint om ”fem minutter til alt.” Vi skal være klar over at dette kun gjelder dem som bor i og rundt sentrum. Mange av dem det her er snakk om har allerede fra før minst 15 minutter til alt.

 

Negative ringvirkninger

Det skal ikke stor fantasi til for å se for seg en mengde negative ringvirkninger av dette. Dette kan være det som skal til for at ungdom ikke tar over gardsbruk og eiendommer i utkanten, at enda flere bruk blir nedlagt, at eiendommer i utkanten blir enda mindre verd og enda vanskeligere å omsette, kort sagt at grendene blir utarma. I neste omgang vil nærbutikken måtte stenge, og da har sentrum fått alt.
 

Det er Senterpartiet som har flertall i kommunestyret i Rindal denne perioden.

Det er nesten så en må spørre: Har de satt seg inn i det programmet de er valgt inn på? Senterpartiet som skulle være garantisten for levende lokalsamfunn og som ville ha ”lys i alle glas”. Senterpartiet som vil ta hele Norge i bruk, slik at alle deler av landet skal ha et næringsliv i utvikling, og at folk kan bo og arbeide der de ønsker.

Vi leser i Rindal Senterpartis program:

- Senterpartiet vil gi et godt SFO-tilbud

Videre:
- Senterpartiets lokalpolitikere vil ta ombudsrollen på alvor,
- Rindal Senterparti vil bidra til å bevare og utvikle det kommunale tjenestetilbudet
- ta vare på nærmiljøet i grendene,
- bidra til å bli å flere rindalinger,
- sikre gode og attraktivt botilbud til alle med ekstra fokus på ungdom og nye rindalinger

Er det ved å legge ned den siste grendaskolen i bygda de vil oppnå dette?
 

100 gode grunner til å stemme på Senterpartiet
 

Før valget delte Senterpartiet sentralt ut en brosjyre, ”100 gode grunner til å stemme på Senterpartiet.” Grunn nr 60 lyder: Vi vil verne om nærskolen, ønsker en desentralisert skolestruktur og vil ruste opp norske skolebygninger til de er i samsvar med lovverket for inneklima og dagens krav til spesialrom og utstyr.

Det må vel være dette som kalles å møte seg sjøl i døra, senterpartipolitikere?

 

Kjære politikere:

- Bruk ikke bedre miljø som argument for å flytte elever når både elever, foreldre og lærere er samstemte i at miljøet er svært godt der de er.

- Bagatelliser ikke lengre skoleveg med at ”folk kjører så mye nå for tida at ei mil fra eller til…”
  Det blir for arrogant!

- Si ikke at det er foreldrene sjøl som ønsker elevene til sentrum, når dette bare gjelder noen få og det store flertallet ønsker å beholde skolen.

Hvilke argument står vi igjen med da? - Ett: Vi mangler penger. Da må både politikere og kommuneadministrasjonen ta utfordringen og sette seg ned og sette opp et annet regnestykke.


 ”Politikk er å ville”
er tittelen på ei bok av Erik Solheim. Ja, politikk er å sette seg langsiktige mål og arbeide mot og kjempe for ei villet utvikling. Da går en ikke bort fra alle prinsipper og forandrer argumentasjon om en kommer i en akutt krise. Det blir en for lettvint løsning! Absolutt alt må endevendes og alle steiner snus før en går til et slikt drastisk skritt.  Og det går an å kjøre på sparebluss i ei krisetid hvis alle er innstilt på det og deltar i dugnaden. 
 

Jeg vil oppfordre alle i fertil alder i øverbygda til å ta opp kampen for grendaskolen sin. Kjemp imot med nebb og klør! Politikerne vedtar neste års budsjett i begynnelsen av desember. Vedtas det budsjettforslaget som til nå har vært presentert, er løpet kjørt. Blir skolen lagt ned, får vi den aldri tilbake!
 

Så langt har vi vært trofaste Senterpartivelgere her i huset. Hvis Senterpartiet i Rindal fronter å legge ned den siste grendeskolen i bygda har vi avgitt stemme ved vårt siste kommunevalg.

 

Anne Skjølsvold