Ståle Sæterbø og Berit Mogstad

Satser stort med lokale sponsorer

Et par måneder unna sesongstart er Berit Mogstad klar for å satse høyere enn noen gang. Med uunnværlig støtte fra lokale sponsorer og Team Veidekke i ryggen er planen å ta verdenscup, NM og VM med storm.

Fra den spede begynnelsen under Barn i løypa i Nordmarka til U23-VM i Kazakhstan har oppturene vært mange for langrennsløperen fra Surnadal. I mai ble hun for første gang en del av Team Veidekke Trøndelag, sammen med blant andre rindalingen Hallvard Løfald. Gjennom Team Veidekke får Mogstad et solid opplegg både rundt samlinger og skirenn.

- Vi får oppfølging med tanke på alt av utstyr, fra klær til staver, og har et støtteapparat med trenere og smørere, forteller Mogstad. 

Mogstad bor og studerer i Meråker, men er ofte i Surnadal, spesielt på sommeren når reisedøgnene er færre. Da søker hun seg til sin nyeste sponsor Trollheimen Treningssenter, hvor hun i forkant av neste sesong har planer om å jobbe mer med styrketrening. Mogstad forteller at fokuset på å ha et grundig styrkegrunnlag blir viktigere og viktigere i langrenn. Hun får støtte fra Ståle Sæterbø, daglig leder ved Trollheimen Treningssenter, som er glad for å kunne tilby Mogstad et sted å være som tilfredsstiller hennes behov. Sæterbø og hans bedrift ønsket likevel å yte noe mer på bidragssiden, så Trollheimen Treningssenter føyer seg nå inn i rekken av Mogstads private sponsorer. Svorka, Pipelife, Surnadal Sparebank, Gjensidige og Autoservice AS har fulgt langrennsløperen mer eller mindre i to år.  Mogstad er svært takknemlig for støtten fra de lokale bedriftene.

- Uten sponsorene hadde det ikke vært mulig for meg å satse på det nivået jeg gjør, sier hun.

 

Oppturene tar flere former

Noen av Mogstads største oppturer resultatmessig var under U23-VM i Kazakhstan i februar. Da ble hun valgt til å representere Norge sammen med rekruttlandslagsutøverne, og kom på 7. plass i 10 km skøyting og 14. plass i 15 km duathlon. En annen stor opplevelse var Toppidrettsveka i august, hvor Mogstad fikk en god indikasjon på at toppformen er i rute. I motbakkeløpet Fonna Opp i Aure ble hun tredje beste norske, og slo blant annet amerikanske Kikkan Randall og Jessica Diggins med god margin. I 15 km duathlon i Knyken, Orkdal, ble Mogstad fjerde beste norske. Hun endte på en 13. plass sammenlagt.

- Jeg har deltatt på Toppidrettsveka de tre siste årene, og har fått bedre resultater for hvert år, sier Mogstad.

Men oppturene kommer ikke nødvendigvis på de største arrangementene. Godfølelsen kan komme i mindre, lokale renn også, og Mogstad forsikrer med et smil at hun har planer om å delta på noen lokale renn også kommende sesong.

 

Ambisiøs og allsidig

Før Mogstad ble senior gikk hun for Surnadal IL. I mangel på lokalt tilbud for seniorer gikk hun i likhet med mange andre lokale langrennsutøvere over til Strindheim IL, hvor hun fortsatt har klubbtilhørighet og tett kommunikasjon med trenerne. Samarbeidet både med klubben og med de sterke utøverne på Team Veidekke gir henne et løft, forteller Mogstad:

- Det er skikkelig konkurranse på trening, og jeg får se hvor lista ligger.

I tillegg til å ha 720 treningstimer i året og et tettpakket rennprogram når sesongen starter, er Mogstad fulltidsstudent innen geografi og idrett på HiNT. Men 22-åringen ser ikke mørkt på å kunne prestere på alle arenaer, hun er tvert imot meget motivert. 

- Det går greit når man er innstilt på det, smiler hun.

Ambisjonsnivået er i det hele tatt høyt. Fra medio november til først på april står norgescup, skandinavisk cup, verdenscup, NM og VM på ønskelista. Første renn for sesongen blir sesongåpninga på Beitostølen i november. Mogstad forteller at den tøffeste oppkjøringa skjer nå på høsten, og at formtoppen legges til NM og U23-VM i februar og mars. Full motivasjon og solide prestasjoner den siste tiden tyder på at Mogstad kan gå sin sterkeste sesong noensinne i møte. 

- Jeg går mest distanse, og føler at 10 km er styrken. Men jeg fokuserer både på distanse og sprint, og presterer jevnt i begge deler.

Ett av sesongens hovedmål er å bli tatt ut til verdenscuprenn, og aller helst ønsker Mogstad seg til Holmenkollen. Forrige sesong stilte Mogstad som første reserve under verdenscup, men den tiden er nå over. Å være reserve holder ikke lenger, fastslår hun.