Satser på sjakk

Sjakksporten har interessert Amund Pihl Strand i mange år. Nå er 14-åringen fra Surnadal en del av Kristiansund Sjakklubb, og snart skal han delta i NM som arrangeres i Stavanger. Men først er det turnering i Surnadal som står for tur. 

Amund lærte seg spillereglene som liten gutt, men det var da han som 11-åring fikk se forbildet Magnus Carlsen spille VM at interessen virkelig skjøt fart. I Surnadal er det ingen sjakklubb, så da meldte Amund seg inn i Kristiansund sjakklubb. 

- Jeg har èn trening i uka som foregår via Skype, og spiller flere parti over internett hver eneste dag. I tillegg er jeg i Kristiansund så ofte jeg kan.

Amund drømmer om et sjakkmiljø i hjemkommunen, og håper flere får øynene opp for sporten. 

- Sjakk er artig, utfordrende og god hjernetrim. Mye handler om å gjenkjenne mønster, og du må ofte tenke minst fire-fem trekk frem i tid. Jeg anbefaler alle å prøve, og ta gjerne kontakt med meg om du vil spille, sier han.

Førstkommende helg arrangerer Kristiansund sjakklubb en uhøytidelig turnering under Norsk Laksefestival. Turneringen finner sted i AMFI Surnadal lørdag, og skal ledes av 14-åringen fra Surnadal som debuterer som dommer. Han har nettopp blitt skolert av ingen ringere enn norges sjakkekspert, Hans Olav Lahlum.

- Jeg deltok på kurs i turneringsledelse i Ålesund. Det var et lærerikt kurs, og det var artig å møte Lahlum. Han er en fin type, smiler Amund som oppfordrer alle sjakkinteresserte om å ta turen innom AMFI.

- Alle som vil får prøve, og det er ikke nødvendig med påmelding. Her er det plass til alle uansett nivå. Det kommer spillere fra Kristiansund man kan få prøve å spille mot, og alle får premier. 

amund phil strand sjakk_690x538.jpg

30. juni er 14-åringen på plass i Stavanger for å delta i sitt første NM. Over 600 sjakkspillere deltar i landsturneringen. Amund har en norsk rating på rundt 1300, noe som tilsvarer 1600 internasjonalt. 

- Jeg har ambisjoner om å komme på øvre halvdel av resultatlista. På sikt er ambisjonen å bli Mesterspiller, noe som betyr en rating på over 2000. Det vil nok ta noen år, men målet skal være innen rekkevidde.