Sammen om streiken

Surnadal deltok i den landsomfattende streiken mot endringer av arbeidsmiljøloven. Trollheimsporten tok tempen blant de oppmøtte på demonstrasjonen med en noe utvidet versjon av «5 på gata».

Sivert T. Moen, Lilly Gunn Nyheim og Odd Asbjørn Bævre_690x461.jpg

Leder i Surnadal Kjemiske Arbeiderforening Sivert T. Moen, Lilly Gunn Nyheim og leder i Fagforbundet Odd Asbjørn Bævre, alle med sentrale roller under demonstrasjonen. Moen og Bævre som medarrangører, Nyheim som appellholder.

 

I sin appell fokuserte Lilly Gunn Nyheim på konsekvensene av å bryte med et tett samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og ansatte i næringslivet. – Det er direkte frekt å kalle dette en reform for større fleksibilitet og frihet for den enkelte, proklamerte Nyheim. – Det er en reform for økt utrygghet, mindre frihet og mindre likestilling! Hun appellerte spesielt til de kvinnelige oppmøtte, da det er flere kvinner enn menn i midlertidige stillinger, og fordi kvinner vil rammes ekstra hardt av endrede arbeidstidsbestemmelser. – Regjeringa får føle fagbevegelsen, LO, YS, UNIO, din og min sin motstand. En og en halv million står i dag sammen med oss for å slåss, avsluttet Nyheim.

Lilly Gunn Nyheim streikeappell_690x567.jpg

Samling_690x325.jpg

 

Noen av de streikende ble stilt spørsmålet Hva er det viktigste vi tar med oss fra streiken i dag?

Ole Johan Dahl_690x478.jpg

Ole Johan Dahl fra Norsk Tjenestemannslag, et forbund for ansatte i staten, mener den største faren ved endring av arbeidsmiljøloven er økt midlertidig ansettelse og konsekvensene som vil følge. – Det vil gjøre det vanskelig for unge å komme inn i arbeidslivet med faste stillinger og fast inntekt for løpet videre i livet.

 

Ken Marius Pedersen_690x465.jpg

Ungdomsleder i Fellesforbundet Ken Marius Pedersen synes det er kjempebra at Fellesforbundet er en av de som har tatt ansvar for streiken. – Det skulle bare mangle, sier Pedersen, og fastslår at det viktigste man gjør på streiken er å vise at man kan gjøre noe. – Vi må sørge for at våre ord blir hørt.

 

Lisbet Gausen-_690x498.jpg

Lisbet Gausen, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet ved Surnadal ungdomsskule, fremhever viktigheten av å ta vare på arbeidsmiljøloven og det å vise solidaritet. – Vi må forsvare rettighetene som de før oss har brukt tid på å bygge. Spesielt de unge vil få en dårlig start ved økt midlertidig ansettelse, legger hun til.

 

Fysiogjengen_690x410.jpg

Fysioterapeutene Conny Hübner, Marit Nordvik Betten, Oddveig Resell og turnuskandidat Ingrid Kvendset Hagen jobber alle i kommunen. – Selv om vi ikke har lang tid igjen i arbeidslivet, er det viktig at de unge får like goder som oss, sier Resell. Nordvik Betten legger til at det er viktig å beholde velferdsordningene er som er opparbeidet gjennom mange år. – Begynner man å tukle med det, reagerer vi. Nordvik Betten frykter at økt midlertidig ansettelse vil føre til en bruk og kast-mentalitet blant arbeidsgivere og at nye overtidsordninger vil øke arbeidspresset. – Det handler om helse gjennom et helt yrkesaktivt liv, avslutter Nordvik Betten. Kvendset Hagen supplerer at arbeidstakere, spesielt unge, vil bli mindre beskyttet og mer usikre uten fast ansettelse.

 

Postgjengen_690x380.jpg

Anne Mari Strand, Mariann Fjærli, Gunvor Fuglevåg, Beret Kvammen og Per Jan Betten representerer Posten. Sistnevnte ser for seg at økt deltidsansettelser og endrede overtidsordninger vil være de største utslagsgivende faktorene. – Deltidsarbeid passer for enkelte, men skal man forsørge noen holder det ikke, påpeker han. Og hvis det blir slik at man kan jobbe lange dager ut over fastsatt arbeidstid uten overtid, blir det stor forandring!