Torbjørn Brøske

Salmesang i sommerkveld

Været ble som bestilt under torsdagens salmesang i Mo kyrkje, og med mange varierte innslag og kirkekaffe etterpå ble dette en fin junikveld.

Bildet over: Torbjørn Brøske.

Innledningsvis ble det fleipet med at Soknerådet for Mo kyrkje har styrevedtak på at det skal være finvær denne kvelden. Det var til og med varmt nok til at kirkekaffen kunne nytes ute etter konserten.

Kvelden ble kyndig ledet av Torbjørn Brøske, som øste av sin kunnskap om alt fra kirke- og religionshistorie, salmekomponister- og oversettere. Det gjennomgående temaet for kvelden var treenigheten, og publikum fikk være med å synge flere av treenighetssalmene. Den mest kjente av disse salmene er Måne og sol.
- Alle salmene i salmeboka har mellom 1-16 vers, mens de aller fleste har 3 vers. I de salmene med 3 vers handler det ofte om treenigheten; 1. vers om Faderen, 2.vers om Sønnen, og 3. vers om Den hellige ånd, sier Brøske.
Han hadde også fokus på altertavla i Mo kyrkje som har tre hovedmotiv; Bønna i Getsemane, Nattverden, og Dommen. Han fortalte at Mo kyrkje er ei ekte Y-kirke, som er en variant av korskirka. Kirka har tre "armer", og tanken bak disse er treenigheten. 
- På grunn av denne inndelingen av kirka, er det ikke alle som kan se altertavla fra der de sitter. Men i kirka er ordet det mest sentrale, og ingen i Mo sitter mer enn 9 meter fra prekestolen, forteller Brøske.

I tillegg til allsang, var det innslag fra lokale musikere. Alle med tilknytning til Øvre Surnadal, bortsett fra organist Tor Strand, opplyste Brøske.
De unge talentene Eiry Lysø, Knut Arne Fiske Pedersen og Karina Kosjanenko imponerte publikum med sin instrumentbeherskelse på henholdsvis orgel, horn og fiolin.

Karstein Mauset var i følge ham selv ikke så god på salmer, men skulle fremføre noe som lignet. Han hadde tonesatt tekstene "I kveld" av Jørgen Gravvold, "Elegi" og "Eg gjøymer ein draum i mitt hjarte" av Astrid Krogh Halse. Karsteins vakre sang og gitarspill i kombinasjon med de ettertenksomme tekstene er alltid nydelig å høre på, og ble et flott tilskudd til salmekvelden.

Karstein Mauset.jpg
Karstein Mauset framførte selvskrevet musikk til tekster av Astrid Krogh Halse og Jørgen Gravvold.

Knut Arne Fikse Pedersen.jpg
Knut Arne Fiske Pedersen spilte vakre melodier på horn.

Knut Arne Fiske, Karina Kosjanenko, Tor Strand.jpg
Knut Arne Fiske Pedersen, Karina Kosjanenko og Tor Strand.

Altertavla, Mo.jpg
Den flotte altertavla i Mo kyrkje.

pynt, kirkekaffe.jpg
Etter konserten var det klart for kirkekaffe. Soknerådet hadde gjort seg ekstra flid med å pynte for publikum.

Kirkekaffe Mo.jpg