sagautehage29juni2010 083

Saga Trollheimen Hotel – det norskeste av det norske


Allerede som ung var jeg dypt fasinert av foto og spesielt naturfotografering. I bygdesamfunnet ble jeg nok oppfattet som både sky og beskjeden, en person som stort sett bare vandret rundt i kamuflasjedrakt. Jeg valgte allikevel å gå mine egne veier, og fikk etter hvert lyst til å reise ut i den store verden og fotografere folk, kulturer og land.

Interessen for den store verden oppstod da jeg som 12 åring tok min racersykkel og syklet til den lokale bensinstasjonen og kjøpte ”tyggegummi”. I pakkene lå det spennende kort som viste bilder av symboler fra ulike land, for eksempel nasjonalmonumenter og flagg. Jeg fikk etter hvert en sterk lengsel etter å reise ut i verden og oppleve slike steder.

Jeg realiserte tidlig mine reiseplaner, og kan i dag se tilbake på reiser i mange land. I en periode var jeg på reise et helt år. Det er alltid spesielt å møte andre mennesker som lever under andre sosiale betingelser. Alle mennesker og kulturer har noe godt i seg, som fortjener respekt, og alle fortjener å leve et fritt og godt liv.

23marsbarca32010 023.jpg

Det å reise er å bli satt tilbake i tid. Ulike land representerer ulike utviklingstrekk og tidsbilder, og de har sine lokale, tradisjonelle særegenheter. På mine mange reiser ønsket jeg å ta bilder av det særegne samt smake lokal vin og mat. Jeg fikk derfor lyst til å overføre slike verdier til mitt hjemsted.

Impulser fra de mange reisene har jeg overført til Saga Trollheimen Hotel. På ”Saga” blir man satt tilbake i tid, og her kan alle finne sin frihet i spennende omgivelser og bli behandlet med respekt, uansett sosial bakgrunn. På Saga kan man oppleve det unike knyttet til norsk natur og kultur. I disse vakre omgivelsene, har jeg sammen med min kone prøvd å skape det norskeste norske, og på den måten bidra til norsk kultur- og reiseliv.

Men dette er bare halve historien om bakgrunnen for Saga. Jeg hadde også en brennende lengsel etter å finne ut mer om meg selv og mitt eget opphav. Derfor søkte jeg etter spor som kunne vise til hvordan livet var i gamle dager. På mine mange vandringer på gamle tufter og tun i skogen følte jeg ofte en lunhet og ro, og et merkbart savn etter det som var. I slike omgivelser kunne jeg kjenne en slags nærhet til mennesker fra andre tider. Mennesker i tidligere tider måtte finne råvarene selv og skape det de hadde behov for til livets opphold. De var nødt til å være kreative og til å skape noe sammen.  Livet på gårdene i Rindal i tidligere tider var ikke bare et slit, men menneskene kunne også slå seg løs og ta en fest når anledningen bød seg.

sept.06 170.jpg

Jeg kom på den merkelige ideen om selv å bygge en ”kongsgård”, for å prøve å gjenskape dette livet. Hvordan var de gamle? Hva gjorde de? Hva tenkte de? Ofte har jeg undret meg over mitt liv i forhold til tidligere generasjoners liv. Kan det være forbindelseslinjer mellom dem og meg, det gamle og det nye? Det var bare en måte å få svar på dette på; nemlig å starte byggingen av ”kongsgården”.  I 1991 sto deler av ”kongsgården” ferdig, regionens første håndlaftede nordmørslån (våningshus) på over 100 år.

6desviking08 030.jpg

Til sammen har mine interesser for andre land og kulturer, og den store interessen for eget opphav, ført til realiseringen av et annerledes opplevelseskonsept; Saga Trollheimen Hotel. Her har jeg skapt et meningsfylt liv for meg selv og min familie, og her kan jeg tilby dere som gjester et meningsfylt liv. Takket være min kones store innsats og skaperevne, kan du som gjest føle deg velkommen og være medskaper i det som skjer hos oss.

 

Morten Gåsvand, hotellvert.

Også publisert på Sagas facebookside