JOA Mons A_1024x759

Direktoratet for Naturforvsltning (DN) må ta større ansvar for å ta ut dyr

Rovdyrtapa alt for store i Trollheimen

- Beiteområde skal prioriteres i Trollheimen og den skal være ynglefri for jerv. Det var det meget viktig å få på plass. Men det er ikke nok! Rovdyrtapa er for store lell, sier ordførerne Mons Otnes (Sunadal) og John Ole Aspli (Rindal). - Nå må DN hjelpe oss med å få ned bestanden igjen, sier de.

- Dette går ikke lenger. Det haster og meir må gjøres, sier de. Hverken Mons Otnes eller John Ole Aspli ønsker å sjå bilder av halvspist sau og oppleve familier i ferd med å miste livsgrunnlaget meir.

Kom dere ut på jervjakt!
- Nå gjelder det å ta det videre og da er Direktoratet for Naturforvaltning (DN) adressaten og oppdragsgiveren her. Vi har fått til en ynglefri Trollheimen for jerv, der beiteområdene skal prioriteres. Da var det viktig å få rovviltutvalget i region 6 til å stemme for dette. Der hadde vi med oss Toril Melheim Strand fra Nesset, som også sitter på fylkestinget. Det var viktig for å snu perspektivet fra jerven til sau og beiteområde, sier Aspli og Otnes.

Alt for store tap
- Men til tross for en ynglefri Trollheimen er rovdyrtapa alt for store. Og det kan vi ikke leve med, sier de. I dag vil de prøve å få med seg områdestyret for Trollheimen i en uttale om å ta vare på seterdalene i Trollheimen, som er en del av forvaltningsplanen. - Vi greier ikke å ta vare på disse dalene uten meir beiting i Trollheimen og da må vi ta ut meir jerv, understreker de.

Det er det DN som skal effektuere og gjennomføre dette. - Nå er trykket enormt stort i Surnadal på jervtap. Tidligere var det slik i Rindal. Det haster. Det er nå reaksjonene må komme, ellers blir det enda færre sauebønder og sauer på beite i Trollheimen, slår Otnes og Apli fast.

DN og staten må ta ansvar!
- Vi har lisensfelling, ja - men det er ikke godt nok. Og en kan ikke forvente at sauebønder, som nå tar ned sauene sine meget tidlig fra beite fordi jerven herjer, samtidig skal komme seg ut på jervjakt. Nå har vi lagt grunnlaget. Det må staten ta ansaret for, sier de to og nesten krever at DN og staten får i gang og effektuerer jervjakt!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen da Tove-Lise Torve besøkte Helga og Harald Krangnes i Surnadal - Møre og Romsdals største sauebønder, med et tap på 50% for andre året på rad!