logo_med_til_eu_roed_stortbilde

Rindal Nei til EU har hatt årsmøte

 

Rindal Nei til EU har avholdt Årsmøte.

Det ble gjort kun en forandring i styret. Terje Grønli gikk ut, og Hans Magne Brønstad kom inn som ny. Konstituering av styret blir gjort senere.

Det ble annonsert at sekretæren i Møre og Romsdal Nei til EU, Johannes Bae skulle komme som foredragsholder, men som ble forhindret. Her var vi heldig, - lederen for fylkeslaget Ole Kvalheim kunne tross kort varsel stille.

I tillegg til de vanlige årsmøtesakene, ble det gjort vedtak til uttalelse som gikk på EØS og Schengen-avtalen. Og Ole Kvalheim sin innledning til diskusjon tok også i all hovedsak utgangspunkt i de samme temaene

Hilsen

Jon S Bolme (leder)

 

Uttale fra Rindal Nei til EU:

 

 

 

Vi må ha kontroll med grensa

 


Årsmøtet i Rindal Nei til EU slutter seg til de som tar til orde for å skape større avstand til EU. Det gjelder både forslag om å si opp Schengen-avtalen, innføre grensekontroll og å arbeide for å avslutte EØS-avtalen og gå over til en handelsavtale.


Schengenavtalen ble solgt inn med argumentasjonen at vi da kunne reise uten pass i Europa. Nå vet alle at det ikke er tilfelle, ingen reiser ut av landet uten pass, fordi id-kravene er så strenge at ingenting annet blir godtatt.

Derimot ser vi at avtalen har ført til fri flyt av narkotika, kriminelle og smitte inn i landet. An
tallet kriminelle utlendinger øker nå stadig her til lands. I norske fengsel er over 30 prosent av de innsatte frå andre land. Årsaken til det er at den manglende personkontrollen ved grensa vår tiltrekker seg kriminelle, som ser muligheter i et rikt land som Norge. Vi kan selvsagt beholde politisamarbeidet, men sørge for at vi får kontroll med hva vi slipper inn i landet, og ikke overlate grensekontrollen vår til land på EUs yttergrense, som f.eks Hellas.

Den åpne grensen fører også til stadig økt smugling, både av stoff, alkohol og matvarer som ikke er underlagt kontroll - og slik er en direkte fare for folkehelsa. Vi hører nå om karavaner med smuglervarer inn i landet. I likhet med Storbrittania og Irland kan vi gå over til en løsere tilknytning, og beholde de deler av Schengensamarbeidet som er nødvendig. Norge er ikke medlem i EU, og det er slik helt ulogisk at vi skal vokte deres yttergrense.

Årsmøtet vil også understreke at det finnes mange gode alternativ til EØS-avtalen. Både WTO-avtalen, som kom på plass etter at EØS-avtalen ble inngått, og Handelsavtalen vi hadde som i tilfelle skal erstatte EØS, sikrer at vi ikke blir utsatt for handelsrestriksjoner fra EU. De har til alt overmål en positiv handelsbalanse med EU, og er selvsagt ikke tjent med en konflikt med Norge. De EU-tilhengere som argumenterer med det, mener forhåpentligvis ikke at vi skal legge oss flate for naboland som vil true oss til underdanighet?

For Årsmøtet i Rindal Nei til EU

Jon S Bolme (leder)