Anja ingress

Rindal kunstlag åpnet juleutstilling

I dag åpnet Rindal kunstlag den tradisjonelle juleutstillingen sin i nye lokaler i Øvre Dalen i Rindal sentrum. Hovedutstiller var Anja Cecilie Solvik, som var tilstede ved åpningen. Det var også bilder av Gro Mukta Holter, Cathrine Knudsen og Alf Chr Hvaring. Disse tre arbeider med litografi (steintrykk), mens Anja Cecilie Solvik arbeider mest med kobbertrykk.

IMG_5888_690x599.jpg
Arrangørene i Rindal kunstlag f.v. Ingrid Øyen, Britt Løfald, Ingrid Landsem Lilleløkken, Mie Sandø og Marianne Løset


Leder i Rindal kunstlag Ingrid Øyen er veldig glad for å ha fått Anja Cecilie Solvik som hovedutstiller på juleutstillingen. Da Ingrid ringte kunstneren sa hun at hun egentlig ikke hadde tid, men hun hadde veldig lyst til å komme til Rindal med en del av bildene sine. Rindal er ikke en helt ukjent plass for Anja, som opprinnelig kommer fra Kristiansund, men nå er bosatt i Asker. Dermed bestemte hun seg for å ta turen til Rindal, og fikk også med seg bilder fra tre gode kunstnervenner.

IMG_5893.jpg
IMG_5886.jpg

Rindal Kunstlag har leid de ledige lokalene i første etasje på Øvre Dalen til utstillingen. Lokalene er god egnet til utstilling, men siden bygget er helt nytt og tenkt utleid på mer varig basis, så får man ikke henge opp noe på veggene. Kunstlaget har derfor fått hjelp av Letthus AS til å bygge noen utstillingsvegger som står på bein midt i rommet. Bilder var også satt i vinduskarmene, og på gulvet noen steder.

IMG_5930_690x505.jpg
De som kommer innom juleutstillingen kan ta lodd på et trykk av Anja Cecilie Solvik. Bildet kalles "Pappahjerte" (her innpakket i plast).

IMG_5900.jpg
Ingrid Øyen og Anja Cecilie Solvik

IMG_5905.jpg

Anja Cecilie Solvik fortalte at hun var veldig glad for å bli invitert til Rindal. Det er noe eget med små plasser, mente hun. Hun syntes at kunstlaget hadde gjort en god jobb med utstillingen. En del av bildene er plassert lavt, og man kan gjøre noe bra ut av det. - Ta med barn hit og vis dem bildene fra deres perspektiv, sa kunstneren. Hvis man setter seg ned på gulvet og studerer bildene kan man få en annen opplevelse av dem, mente hun.


Anja Cecilie Solvik fortalte litt om de andre kunsterne som er representert. Kunstnerne har funnet sammen, og samarbeider, bl.a. for å få tilgang til de store galleriene. Det har vært ganske vanlig at det har vært menn i 60-årene som har fått lov til å stille ut ved de store galleriene, mente hun. Kunstnere er sterkere når de står sammen, og samarbeidet har ført til mye fint, sa hun. Disse grafiske kunstnerne har også jobbet sammen med gamle trykkteknikker.
 

Gro Mukta Holter sine bilder:

IMG_5907.jpg

IMG_5909.jpg

Cathrine Knudsen sine bilder:

IMG_5935.jpg

IMG_5937.jpg

De tre andre kunstnerne jobber mye med steintrykk, forklarte Anja Cecilie Solvik. Det er en gammel teknikk der man bruker en stein pr tegning og en stein pr farge. Disse trykkes oppå hverandre. Selv arbeider Anja mest med kobbertrykk, som er en annen teknikk, men prinsippene er de samme. Det er både dyrt og arbeidskrevende å lage grunnlaget for et bilde. Hvert trykk blir bittelittegrann forskjellig med disse gamle teknikkene, forklarte kunstneren. Hvert bilde blir trykket opp i et bestemt antall, og det er strenge regler for nummereringen.


Anja Cecilie Solvik fortalte litt om de andre kunstnerne som er representert på utstillingen. Gro Mukta Holter har barnlige motiver i sine bilder, sa Anja. Gro er utdannet billedkunstner. Hun bruker nok opplevelser fra sin egen barndom i bildene, sa Anja. Cathrine Knudsen er selvlært billedkunstner sa, Anja. Hun jobber mye med maleri, men også litografi som er litt mønsteraktig, sa hun. Alf har også et barnlig uttrykk i bildene sine, sa Anja. Man kan få følelsen av at dette har man sett i en drøm. Alf Chr Hvaring er utdannet litograf, men han jobber også med maleri.


Alf Chr Hvaring sine bilder:

IMG_5897.jpg

IMG_5899.jpg

Selv jobber Anja med etsninger, forklarte hun. Dette er en gammel trykkteknikk. Spor etses inn i en kobberplate. Kobberplaten dekkes av maling, og overskuddsfargen tørkes bort. Malingen som sitter igjen i sporene overføres til papiret. Selv blinde kan få et inntrykk av et slikt bilde, forklarte kunstneren. Man kan føle strekene med fingrene. Anjas bilder trykkes på et verksted i Barcelona. Der lager hun kobbertrykkene sammen med en grafisk mester, fortalte hun.

IMG_5933.jpg

Anja Cecilie Solvik bruker mange fuglefigurer i bildene sine. Fuglene viser menneskelige følelser. Men man kan ha ulik opplevelse av et bilde, sa hun. Hun tok et av bildene på utstillingen som eksempel. Hun hadde laget et bilde med tanke på at to som er nær hverandre, som kanskje ikke får sagt alt og har hemmeligheter for hverandre. Litt triste tanker, mente hun selv. Men da hun spurte noen barn om hva de så i bildet svarte de at de bare så glede i det, og to som var gode med hverandre. Enhver får legge den meningen de vil i det, sa kunstneren.

IMG_5913.jpg

Ana Cecilie Solvik avsluttet med en takk til damene i kunstlaget. - Takk for at jeg fikk komme, og takk for at dere gir kunst til Rindal, sa hun.

IMG_5915.jpg
"Er det et slips?"

IMG_5922.jpg

Ingrid Øyen takket Anja Cecilie Solvik for at hun kom til Rindal, og ga henne en gave fra kunstlaget - Rindalsvotter.

IMG_5928.jpg
Kristin Merete Foseide var den heldige vinneren i loddtrekningen blant kunstlaget sine medlemmer.

IMG_5942.jpg
Små bilder kan man også få kjøpt.
 

Juleutstillingen er åpen t.o.m. søndag 7. desember
 

Plakat juleutstilling 2014_0001_690x976.jpg