moete_fylkesmennene_27

Rindal kommune i møte med Fylkesmennene

Mandag kveld hadde Rindal kommune møte med Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Søknaden om overflytting til Sør-Trøndelag var tema, og da kommer man heller ikke utenom kommunereformen.


Et historisk møte

- Dette var et historisk møte, sier ordfører Ola T Heggem. - Overflytting til Sør-Trøndelag har vi snakket om i mange år. Og vi fikk full støtte fra begge fylkesmennene i saken, sier han.

Fra Rindal kommune deltok ordfører Ola T Heggem (Sp), Line Flåtten (Ap), rådmann Birgit Reisch og plansjef Sivert Dombu på møtet med representanter fra begge fylkesmennene.
 

Søknad om overflytting

Ola T Heggem forklarer at en søknad om overflytting til et annet fylke egentlig burde være en grei sak. Men i forbindelse med kommunereformen har regjeringen gjort endringer mht inndelingsloven. Det heter seg nå at en slik overflytting skal sees i sammenheng med kommunereformen. Det kan gjøre prosessen vanskeligere.

- Men vi ønsker å få søknaden vår behandlet uansett, sier Ola T Heggem.

Et enstemmig kommunestyre i Rindal har vedtatt å sende søknad om overflytting til Sør-Trøndelag. Søknaden er under utarbeiding, og vil sannsynligvis bli sendt i løpet av våren/sommeren.

- En overflytting til Sør-Trøndelag kan gjennomføres som en del av kommunereformen, sier Ola T Heggem. - Men den kan også gjennomføres uavhengig av kommunereformen. Jeg synes det er viktig at søknaden sendes, og at den blir behandlet uansett, sier han.


Støtte fra begge Fylkesmennene

I Sør-Trøndelag er midlene til arbeidet med kommunereformen fordelt på hver enkelt kommune. Men det er en utfordring at Møre og Romsdal fylke har fordelt disse midlene til regionene. Det er lite trolig at Orkide vil arbeide for at Rindal kommune overflyttes til Trøndelag.

- Men begge fylkesmennene er innstilt på å støtte oss i saken. Og de mener at dette lar seg ordne, sier Ola T Heggem.
 

Vil helst bestå som egen kommune

De to fylkene arbeider i ulikt tempo mht kommunereformen. Sør-Trøndelag har kommet lenger i arbeidet med reformen, og dersom Rindal skal være med blant kommunene som kan slås sammen med Orkdal, så må man ta standpunkt til det nå. Den saken skal opp i formannskapet i Rindal torsdag 30. april.

Ola T Heggem understreker likevel at Rindal fortsatt vi beholde muligheten til å bestå som egen kommune, dersom det blir mulighet for det.
 

Tilknytning til nabokommunene

- Rindal har en sterk tilknytning til Surnadal, og de to kommunene har mye til felles. Men fellesskapet forsvinner fort når vi kommer til andre sida av fjorden, sier Ola T Heggem. - Det viktigste for oss er hvor vi føler sterkest tilhørighet, og hvor det er enklest å samarbeide om offentlig tjenestetilbud, idrett osv.

- Folk vi nok fortsette å handle der de ønsker, uansett hvor grensene går. Det er de offentlige tjenestene vi må forholde oss til i denne saken. Og det aller viktigste for oss er tilhørigheten til St. Olavs hospital. Vi er ikke villig til å sette den på spill, sier Ola T Heggem. - Det er også veldig viktig å få en avklaring for fortsatt å få bruke Surnadal vidaregåande skole. Men jeg tror det er mye enklere å få på plass en særavtale om skole, enn om sykehus.
 

Ikke entusiastisk

Rindal kommune arbeider nå for å utrede en sammenslåing med Orkdal kommune, med Orkanger som sentrum. Men det betyr ikke at rindalingene er entusiastiske mht kommunereformen. Ordføreren legger ikke skjul på at han selv er skeptisk til kommunereformen, og han er sterkt i tvil om det er mulig å gjennomføre reformen etter det tidsskjema som er lagt.

- Vi nevnes kanskje nå som en av de kommunene som arbeider entusiastisk med kommunereformen. Men det stemmer ikke helt, sier Ola T Heggem. - De fleste i rindalingene ønsker nok fortsatt helst at vi består som en egen kommune. Og jeg er slett ikke sikker på om kommunereformen lar seg gjennomføre som planlagt. Det er stor motstand mot den rundt omkring i landet. Men vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig. Hvis vi ikke får mulighet til å bestå som egen kommune må vi ha en hånd på rattet, og styre i den retningen vi ønsker, sier han.
 

Driva-debatten i Vårsøghelga

Ola T Heggem ser fram til Driva-debatten i Vårsøghelga, der han blant andre skal møte Per Sandberg og Per Olaf Lundteigen til debatt om kommunereformen. Rindalsordføreren vil ikke legge skjul på hva han mener i den debatten heller.


Les mer på Rindal kommune sine nettsider: Til Orkdal med fylkesmennene i ryggen


På bildet fra møtet ser vi fra venstre Birgit Reisch, Ola Heggem og Line Flåtten fra Rindal kommune. Videre Vigdis Rotlid Vestad og Rigmor Brøste fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Alf-Petter Tenfjord og Kjetil Ollestad fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Foto: Rindal kommune