Kattemsetra-3

Edgars fotoarkiv ruller videre

Rindal for 55 år siden - siste året på Kattemssetra

- I månedsskiftet august/september 1956 vart buskapen flyttet heim fra Kattemssetra for siste gang, forteller Edgar Kattem. - Dermed var det slutt på seterdrifta for godt. Sjøl så var jeg så heldig at jeg fikk være med bestefar og bestemor på setra siste sommeren buskapen var der, og fikk såvidt oppleve litt av det gamle seterlivet, heter det fra gamle TP 2. september 2006 og Trollheimsporten oppdaterer fotoarkivet til Edgar Kattem.

Det var ei fin tid som jeg minnes godt den dag i dag - femti år etter (ettersom dette sto på gamle TP i september 2006, blir det nå 55 år siden snart).

Du finner alt arkivstoffet til Edgar Kattem fra gamle Trollheimsporten i Edgars fotoarkiv 1 under På Porten på den grå menylinja under bankannonsen når du er på Hovedsida.. Fra fjoråret: Edgars fotoarkiuv 2010 og fra i år: Edgars fotoarkiv 2011. Kos deg med gamle bilder fra Edgar Kattem.

Har du kommentar eller kanskje du ønsker å sende oss gamle bilder og stoff - da er det bare å bruke: redaktor@trollheimsporten.no

Heldigvis vart det tatt en del bilder fra denne siste sommeren med seterdrift, skriver Edgar Kattem og her er tre av dem:


Seterfolket på Kattemsetra 1956.
Hanna Kattem og Sivert P. Kattem ved ytterdøra på setra. Så vidt jeg minnes så var det jeg som tok dette bildet med en gammel "bakelitt-boks" av et kamera som var på setra, bare for å få prøve å ta et bilde. Kanskje det aller første bildet jeg tok. Resultatet er ikke noe å skryte av, men såpass at det er artig å ta vare på i alle fall.

Her er det besøk på setra. Sivert S. Kattem har kommet med forsyning av mat. Sivert S. til høyre, og så ser vi Sivert P. og Hanna Kattem framfor seterhuset. Filmen er litt ille faren, er i ferd med å gå i oppløsning. Det vises på den store flekken til høyre oppå setertaket. Så det var nok på høy tid at denne ble skannet. Hvem som tok dette bildet er jeg ikke sikker på.

Nesten hver kveld fikk vi besøk av hyttefolket fra Sandåvasshytta. De kom med et spann for å kjøpe mjølk. En kveld inviterte bestemor alle på Sandåvasshytta på kaffe. Den kvelden tok de et bilde av oss framfor setra. Da det lei mot jul samme året kom det et julekort til bestemor og bestefar  med bildet fra setra som motiv. Jeg har sikret meg dette kortet som et minne. Bak på kortet står det: "Med hilsen fra Holger, Brita, Inga, Arne, Randi og Rolf på Sandåvasshytta". På bildet sitter jeg på trappa, med en liten pilbue av einer som bestefar laget til meg. Og bak ryggen til bestefar ser vi pilbørsa - den skjøt jeg mye med. Og bestefar fikk leite etter pilene jeg skjøt!