fest0501-tittel_cropped_239x176

God morgen på 1. mai!

1. mai var Gaukemesse - en gammel merkedag på primstaven (bildet). 1. mai er også arbeiderbevegelsens internasjo­nale demonstrasjonsdag - sjå Første mai, og derfor er det flaggdag i dag. Marshalløyene feirer nasjonaldag. Filip og Valborg har namnedag i dag på Gaukmesse. I Danmark og Sverige kalles den Valborg-dagen etter helgenen Valborg.

Filip = gresk philein (elske) + hippos (hest). Valborg = norrønt vald (hersker) + bjorg (vern).


1. mai var Gaukemesse (til høyre). Nå ventet man flere steder på Østlandet å høre gauken gale for første gang. Ellers i Europa er dagen kjent som Valborgsmesse, som vi skreiv om i går. I våre dager er det først og fremst arbeidernes internasjonale demonstrasjonsdag som blir feiret. Ta opp word-vedlegget nederst og les alt om 1. mai og Gaukmesse. Meir om 1. mai finner du her. Klikk her og les alt om Gaukmesse - 1. mai. I Danmark og Sverige kalles den Valborg-dagen etter helgenen Valborg.
 

14. juli 1889, nøyaktig på hundreårsdagen for Bastillens fall under den franske revolusjon, ble det holdt en internasjonal arbeiderkongress i Paris. På denne arbeiderkongressen ble 1. mai vedtatt som arbeidernes internasjonale demonstrasjonsdag. Klikk her og les alt om 1. mai.
 

Med Gaukmesse rekna en med at sommeren kom til sør-Norge i gamle dager. Dess lenger nord i landet en kom, dess lenger ut i mai var Gaukdagen. I Hedmark var det den 12. mai og i Gauldalen mellom 16. og 20. mai. Da regnet en med å høre gauken. Derfor er primstavmerket en gauk, kors eller fugl liggende på egg.
 

Denne dagen spår om gaukens galing, heiter det hos Jon Langli. Himmelretninga gaukgalinga kom fra var viktig denne dagen. Kom lyden fra sør, ville det bli godt såvær og avlingene til høsten ville bli gode (sågauk). Hørtes gaukens ko-ko fra nord, vil du bli sjuk og kanskje skal du dø dette året (någauk). Gauk fra vest forteller at alt dette året skal gå etter din vilje (viljegauk), og gauk fra øst spår lykke i giftermålet (liljegauk).
 

Det er ei kjent sak at om noen kommer under et tre, der gauken sitter og galer, vil en få oppfylt tre ønsker. Under treet skal du kle deg naken, omfamne treet og lese Fadervår tre ganger. Så skal du gå rundt treet og for hver gang skal du komme med et ønske. Deretter må en kle på seg og liste seg vekk fra treet, mens gauken fremdeles sitter der.
 

Gaukmesse, 1. mai, er en merkedag for året. Blåser det vind fra sør - godt år. Blåser vinden fra nord - dårlig år. Slik været er i dag, blir sommeren. Frøs nettene til de tre første maidagene, vart det et kaldt år. Primstavene våre inneholder et stort mangfold. Det er forskjeller fra landsdel til landsdel, og sjølsagt store forskjeller i tid. Det som var et viktig og vanlig merke for en landsdel, var kanskje helt ukjent i andre deler av lander.
 

Sjekk været på yr.no her.
 

Visdomsordet i dag sier seg i grunnen sjøl - fra Internasjonalen. Men vi tar med ekstranummer også i dag, det første om motivasjon fra den franske filosofen og forfatteren Albert Camus, det andre et færøysk ordtak om vennskap og det tredje et Gruk fra Piet Hein - et huskeråd - Husk å smile:
Internasjonalen: Opp, alle jordens bundne trelle! Opp I, som sulten knuget har!
Camus: Det finnes ingen frykteligere straff enn fåfengt og håpløst arbeid.
Ordtak itt nær din venn, men sitt ikke låret av ham.
Gruk: Husk å smile før du sover. Så går dagens surhet over!

 

1. mai er minnedag for Josef håndverkeren, en av apostlene; sønn av Alfeus. Nemnes i namnelistene over de tolv apostlene (Mark 3,18), men er for øvrig ukjent. Du kan lese alt om han her og bilder til venstre.
 

Noen kjente personer med fødselsdag 1. mai er Anders Aune (1923), Joseph Heller (1923), Bergljot Hobæk Haff (1925) (over til høyre), Bo Nilsson (1937), Judy Collins (1939) og Carl Morten Iversen (1948).


Noen historiske begivenheter som har foregått 1. mai: 524 – Clodomer, konge i Paris, dreper Sigismund, konge i Burgund, og hans sønner Gisald og Gondebaud. 1778 – Britene beseirer amerikanerne i slaget ved Crooked Billet i den amerikanske uavhengighetskrigen. 1889 – Den internasjonale arbeiderkongressen kom sammen i Paris for å stifte Den annen Internasjonale. Etter forslag fra de fagorganiserte i USA ble 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag. Fra Norge deltok Carl Jeppesen, som sørget for at denne dagen ble valgt også i Norge. 1979: Grønlands nye landsting blir åpnet. Se Grønland — Historie. 1993: Sri Lankas president Premadasa blir drept av en selvmordsbomber. Se Sri Lanka — Historie.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 1. mai opp gjennom åra - fra Wikipedia: 524Clodomer, konge i Paris, dreper Sigismund, konge i Burgund, og hans sønner Gisald og Gondebaud. 1776 – Professor i kirkerett, Adam Weishaupt, stifter den hemmelige orden Illuminati. 1778Britene beseirer amerikanerne i slaget ved Crooked Billet i den amerikanske uavhengighetskrigen. 1884 – Kravet om åtte timers arbeidsdag erklæres i USA. 1886 – Begynnelsen på en generalstreik som resulterer i innføringen av åtte timers arbeidsdag i USA. Disse hendelsene minnes i dag som første mai eller arbeidernes dag i de fleste industrialiserte land. 1889 – Den internasjonale arbeiderkongressen kom sammen i Paris for å stifte Den andre internasjonalen. Etter forslag fra de fagorganiserte i USA ble 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag. Fra Norge deltok Carl Jeppesen, som sørget for at denne dagen ble valgt også i Norge. 1945 – Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels begår selvmord sammen med sin kone, etter først å ha forgiftet sine seks barn. 1960Sovjetunionen skyter ned et amerikansk U-2 spionfly på vei fra Pakistan til Bodø, og piloten Francis Gary Powers dømmes senere til 10 års fengsel for spionasje. Hendelsen fører til den såkalte U2-affæren. 1978 – Japanske Naomi Uemura blir den første personen som når Nordpolen alene. 1979Grønland får indre selvstyre. 1982Falklandskrigen: Britiske fly bomber flyplassen ved Port Stanley. 2003 – Den amerikanske presidenten George W. Bush erklærer at de største kampoperasjonene i Irak er avsluttet. 2004Estland, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn slutter seg til Den europeiske union (EU). 2006Bolivia nasjonaliserer sine olje- og gassfelt, da president Evo Morales gir hæren ordre om å okkupere feltene. 2008Terrorangrepene i Baladrouz, Irak tar livet av minst 35 mennesker. 2008Et amerikansk flyangrep i Somalia tar livet av to somaliske Al Qaida-ledere og minst 9 personer til.


Og fra norsk historie: 1940Kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen ankommer Tromsø. 1940 – De britiske styrkene trekker seg ut av Midt-Norge. 1940Hurtigruteskipet DS «Dronning Maud», som benyttes som hospitalskip, senkes av tyske bombefly ved Foldvik i Gratangen. 18 personer omkommer. 1945 – Ved Karasjok omkom 22 mann fra Rikspolitiet i en mineeksplosjon. 1947Stortinget anerkjenner 1. mai som offentlig høytidsdag. 1979 – Bombeattentat mot 1. mai-toget i Oslo. 2012 – 50-øringen opphører å være gyldig betalingsmiddel i Norge.
 

Forskriften om bruk av kjøretøy slår fast at piggdekk (til venstre) eller kjetting ikke må brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Les alt om piggdekkforskriftene her.
 

Marshalløyene har grunn­lovsdag 1. mai. I 1979 fikk landet grunnlov og flagg, som har en 24-takket stjerne for kommunene og to diagonale bånd (to øykjeder). Flagg og riksvåpen til høyre.