ingress

ReHabdagen i Surnadal

Uke 43 er den nasjonale ReHab-uka for habilitering og rehabilitering. Helsedirektoratet oppfordret i den forbindelse til lokale arrangement, og i Surnadal ble uka markert med tredelt program på torsdag: informasjonsstands på Kulturhuset, åpne avdelinger på sjukeheimen, og fellestur til Kleiva.

 

Rehabilitering har som formål å legge til rette for at mennesker kommer tilbake til det livet man hadde før, både fysisk og psykisk. Rehabilitering er nemlig for mennesker som har opplevd en endring i livet, det være seg sykdom, skade eller annen funksjonsnedsettelse eller –hemming, og som av den grunn trenger intensiv, tidsavgrenset og tverrfaglig oppfølging.

Habilitering skiller seg fra rehabilitering ved at det rettes mot mennesker som har en medfødt sykdom, skade eller funksjonshemming.

Begge tilbud har som overordnet mål å skape en arena for god livskvalitet, hvor det sosiale aspektet og meningsfylt samfunnsbidrag står sentralt. Hver bruker har sine unike evner og forutsetninger, og får tilhørende individuell kartlegging og oppfølging. Brukeren er med på å definere og utforme mål, og får slik viktig medvirkning og innflytelse over sin egen rehabilitering.

 

Trollheimsportens utsendte fikk et vell av informasjon ved oppmøte på Kulturhuset. Ulike instanser relatert til rehabilitering og habilitering var til stede; foruten kommunens egen rehabiliteringsavdeling fant vi også, Trollheim vekst, Frisklivsentralen, kommunens koordineringsenhet, ergoterapeuter, og fysioterapeuter. De kompetente representantene ved de ulike instansene informerte grundig om sine tilbud.

 

Rehabgruppe_690x462.jpg

Rehabiliteringsgruppa, her representert ved rehabiliteringskoordinator Trine Eggan og Sissel Kragnes, er en tverrfaglig gruppe som består blant annet av egne rehabiliteringssykepleiere, ergoterapeut, tilsynslege og hjelpepleiere, og kan tidvis også samarbeide med logoped, psykiatrisk sykepleier og diakon. Ergoterapeut Arnhild Sæter opplyste om at hennes arbeid ofte dreier seg om tilrettelegging av bolig og hjelpemidler, samtidig som hun fungerer som kommunal syns- og hørselskontakt. Det levner dermed liten tvil om tverrfagligheten og den brede kompetansen i rehabiliteringsgruppa!

 

Frisklivplakat_690x486.jpg

Solveig Haglund, Siri Heggem Bævre og Marit Nordvik informerte om Frisklivssentralen, en helsetjeneste som har eksistert siden 2011. Helsetjenesten retter seg mot de som har utviklet livsstilssykdommer eller står i fare for å gjøre det. Tilbudet består av individuell veiledning, støtte og oppfølging, uavhengig av eventuelle diagnoser. En periode ved Frisklivssentralen varer i 12 uker, men det overordnede målet er varig livsstilsendring og levevaner både når det gjelder fysisk aktivitet og kosthold. Frisklivssentralen kan også tilby individuell støtte og veiledning for de som ønsker å endre sine tobakk- og alkoholvaner.

 

Fysio_690x399.jpg

Fysioterapeutene Marit Nordvik og Oddveig Resell presenterte sine arbeidsområder med en PowerPoint-presentasjon.

Rehabdag-page-2_690x518.jpg

 

 

TrollheimVekst_690x462.jpg

Heidi Ødegård, Agnes Dalsegg Sæter og Eva Holten representerte Surnadals attføringsbedrift Trollheim vekst, og kunne informere om arbeidsrettet avklaring, rehabilitering og oppfølging. Det å komme tilbake i arbeid er en stor del av rehabiliteringsprosessen. Avklaring av den enkeltes arbeidskapasitet, -tempo og –evner fører til individuell tilrettelegging på egen arbeidsplass, eventuelt omskolering ved behov. Det å reetablere kontakten med arbeidslivet kan i seg selv være meget verdifullt for enkelte, spesielt hvis man har vært lenge borte fra det, sier Dalsegg Sæter. Media +, en avdeling ved Trollheim vekst, er et eksempel på en arena hvor man kan få opplæring og hjelp til å komme seg inn i ordinært arbeid.

 

koe_690x543.jpg

Elizabeth Miciano fra koordineringsenheten for rehabilitering og habilitering sørger for at de nødvendige tjenester for hver enkelt bruker blir satt i sammenheng, og kvalitetssikrer samhandlingen mellom de ulike tjenestene. Enheten startet opp så sent som i 2012, men er allerede på god vei, og enhetsleder og rådgiver Miciano er godt fornøyd med arbeidet så langt.

 

 

Mer informasjon

Frisklivssentralen Surnadal

Om Trollheim veksts tiltak

Kontaktinformasjon om koordinerende enhet for rehabilitering og habilitering i Surnadal kommune