Nei til EU logo

Rindal Nei til EU melder:

Referat fra årsmøtet

Rindal Nei til EU har avholdt sitt årsmøte. Det sittende styret fikk fornyet tillit, og blir sittende et år til. Rindal Nei til EU er bekymret over det presset norske kommuner og bedrifter har fra bemanningsselskapene. Disse selskapene kan opperere ganske fritt, takket være utstasjoneringsdirektivet fra EU, som Stortinget har tatt inn i norsk lov, og det på grunn av at Norge står tilsluttet EØS-avtalen.
 

Å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret

Rindal Nei til EU er bekymret over det presset norske kommuner og bedrifter har fra bemanningsselskapene. Har kommuneledelsen i Rindal og andre nordmørskommuner diskutert hva for følger en midlertidig ansettelse av folk fra et bemanningsselskap kan få å si for arbeidsmiljøet i kommunal sektor? Det dreier seg om en grunnleggende rett til å få fast ansettelse og en mest mulig forutsigbar framtid.

Vi hører om kommuner rundt om i landet som har fått store problemer. Konflikten i Norwegian var et eksempel på hvordan dette fungerer, med angrep på lov- og avtaleverk, undergraving av partsforhold, retten til en arbeidsgiver, amerikanisering av organisasjons- og ledelsesformer og mer aggressive arbeidsgivere. Vi har allerede sett lignende tendenser innen både kommersielle sykehjem og barnehager, så spørsmålet  er relevant også for kommunene.

Disse selskapene kan operere ganske fritt, takket være utstasjoneringsdirektivet fra EU, som Stortinget har tatt inn som norsk lov, og det på grunn av at Norge står tilsluttet EØS-avtalen.

På torsdag 12. mars hadde Jonas Gahr Støre en artikkel hvor han blant annet skriver:

«Norsk arbeidsliv utfordres av sterke krefter. EØS-avtalen kan hjelpe oss å overvinne dem». Vi mener at det er omvendt.
Ingenting tyder på at Støre vil utfordre noe som helst i EØS-avtalen. På samme måte som dagens regjering ser han EØS-avtalen som bakveien inn i EU. I de 20 årene EØS-avtalen har eksistert, har ingen muligheter blitt brukt for å benytte  reservasjonsretten i EØS-avtalen, mot de «sterke kreftene», som han med rette er bekymret for.
 

Rindal Nei til EU mener at folket må bestemme via en folkeavstemming om EØS-avtalen skal sies opp, og erstattes med en ny handelsavtale mellom EU og Norge, slik mange andre land har. Da slipper vi i alle fall automatisk tilpasning til EU-politikken.


Årsmøtet i Rindal Nei til EU

Jon S Bolme (leder)

 

Rindal Nei til EU medlem i Trollheimsporten. Les mer om dem her.