ranje hoem ingress

Ranje blir elev på prestisjefull Paul McCartney-skole

Fredag fikk Ranje Hoem (19) fra Surnadal e-posten hun har drømt om. Neste skoleår blir hun danseelev ved The Liverpool Institute For Performing Arts (LIPA) - også kjent under Paul McCartney-skolen. 

LIPA er et institutt som ble stiftet av Sir James Paul McCartney i 1996. Skolen tilbyr utdanning innen skuespill, dans, musikk, management, lydteknologi og teaterdesign, og har om lag 670 studenter fra 40 forskjellige land. Den prestisjefulle skolen i Liverpool har hundrevis av søkere fra hele verden. Kun 30 danseelever får positivt svar på søknaden hvert år.

I september starter eventyret for 19 år gamle Ranje Hoem fra Surnadal.

- Jeg var på audition i slutten av januar, og nå på fredag kom svaret. Jeg ble egentlig bare sittende å stirre på skjermen før det gikk opp for meg at jeg var en av de heldige. Da ble det noen telefoner til venninnene mine, smiler Hoem. 

Ranje er elev på danselinja ved Trøndertun folkehøgskole på Melhus. Skolen har et tett samarbeid med LIPA, og de kom til skolen for å holde audition. 

- Jeg danset i forskjellige klasser, og det gikk fint. I tillegg måtte jeg synge. Da måtte jeg ut av komfortsonen min. Jeg er slettes ingen sanger, men de mente utrolig nok at jeg hadde potensial.I England er musikaler er stor greie, så det er nok av den grunn at de ville høre meg synge, sier hun.

ranje hoem1.jpg
Ranje foran bildet som er tatt av fotograf Nathan Lediard. Bildet henger på veggen hjemme i Buhagen. 

Drømmen blir til virkelighet
Ranje hadde ikke hørt så mye om Paul McCartney-skolen før hun startet på Trøndertun, men ble etter kort tid overbevist om at det var dette hun ville. 

- Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å søke meg til Oslo, men etter å ha blitt kjent med hva LIPA står for ble jeg ikke i tvil. Dette er en unik mulighet, og jeg er utrolig heldig som får sjansen, sier Hoem.

Etter tre år som elev på LIPA vil hun få en bachelor i dans, og få tittelen profesjonell danser. Hva som vil skje videre er hun ikke sikker på.

- Jeg vet bare at jeg vil jobbe som danser. Det er dette jeg virkelig vil, og jeg er klar for å legge ned den innsatsen som er nødvendig for at drømmen blir realisert. Jeg drømmer om å reise verden rundt som danser, sier Ranje.

Surnadalingen har danset siden hun var 4 år gammel. Først på dansestudioet til Bente Krangnes Edvardsen, og deretter som elev på Kulturskolen på indre Nordmøre. Hun ble som 10-åring med i et talentprogram i regi av Operaen i Kristiansund, og i 2017 fikk hun tildelt Drømmestipendet. På Trøndertun har hun fått hovedrollen i en stor forestilling med flere gjestekoreografer, der en tidligere elev ved Lipa har kommet og koreografert et lengre stykke.

Hvilke forventninger har du til studietiden i England?
- Det blir først og fremst kjempespennende å komme til et nytt land. Jeg gleder meg til å møte dansere fra hele verden, der jeg helt sikkert får mye å strekke meg etter. Jeg vil utvilsomt utvikle meg som danser. I tillegg er det en fin mulighet til å forbedre engelsken min, smiler hun.

Kjenner du på sommerfuglene i magen?
- Jeg tror nok mamma er mer spent enn jeg. Jeg er ikke særlig nervøs. Tvert i mot så kjenner jeg at dette er en helt riktig avgjørelse. Jeg er klar!

ranje hoem 2016_690x460.jpg
Ranje i aksjon for Kulturskolen på indre Nordmøre i 2016