Råg Rindal motorcross_690x517

Råg til EM

Etter å ha vært på landslaget i motocross i ett år, er Råg Rindal fra Surnadal tatt ut til å representere Norge i klasse MX85 13-15 år under EM i Danmark i mai. Trollheimsporten møtte han i lag med to kompiser og mødre på Bakken Helse.

I EM er det 40 stykker i startfeltet i klassen, og Norge har 3 deltakere i konkurransene som går i Randers 16. - 17. mai.

 

På banen til Surnadal Motocrossklubb på Kvanne trener Råg (13) i lag med rindalingene Anders Moen (12) og Jonas Walltin (14). 

 

Disse guttene har vokset opp med fedre som er godt over gjennomsnittet motorinteresserte.

 

I sommerhalvåret trener de 3 timer 3 ganger i uka på Kvanne. Da kan det være opp mot 30 gutter og jenter fra 5 til 50 år som kjører, pluss at alle under 18 år må ha med seg en voksen på banen.

 

Banen på Kvanne er attraktiv for kjørere fra andre lag også. Lørdager kan det være folksomt og mye eksos på området. Det kan være folk fra både Trondheimsområdet og Moldeområdet der. 

 

Det er veldig sosialt å treffe folk med samme interesse slik, understreker mødrene. Dette er en familiesport, for sjøl om fedrene er over gjennomsnittet motorinteresserte, så må også mødrene være med, for mat må en ha!

 

Råg Rindal er på landslaget, og det er sjølsagt målet for de andre også. Om sommeren er de på lørdagstreninger i lag på andre baner i regionen, som i Hemne, Oppdal, Molde og Aukra.

 

Konkurransesesongen begynner i april. 18.-19. april er det Norgescup i Stavanger for Råg. Ellers kjører alle regionale løp, slik som Midtnorsk mesterskap som går over 6 helger fra mai til september.

 

Denne idretten krever mye utstyr, ikke minst sikkerhetsutstyr! Det koster, og det er dårlig med pengepremier. Holder de på lenge nok og blir gode nok, kommer pengene, forteller guttene.

 

IMGP9407_690x460.jpg
Jonas Walltin, Anders Moen og Råg Ranes er optimister foran sesongen, med Rågs EM-deltakelse og alle andre løp!

Vintertreninga foregår på Bakken Helse i Rindal, og trener er Bjarte Rindal. De har også en fjerde treningskamerat, men han er sykmeldt. Det trenes mest i kondisjon og muskeltrening. Det tar på å kjøre rundt banen i 20 minutt pluss 2 runder, som er et vanlig løp.

IMGP9405_690x377.jpg

 

Toppfarten kan komme opp mot 60 km/t på banen, og banen har både spor og humper, svinger og kuler.

 

- Det er artigst med hopp, forteller Anders, men husker han å lande, undrer journalisten, og tenker på muligheter for skader.

 

- Vi kan skade både kragebein og fisbein, og de uheldigste har brukket bein eller armer, forteller Anders.

 

IMGP9414_690x460.jpg
Råg, Jonas, Ingeborg Næss Rindal, Anders, Mali Rindal og Ingrid Kvam Moen.

 

Mødrene legger ikke skjul på at de er redde for skader, men uhell kan skje i andre sammenhenger også, så her har vi med tøffe damer å gjøre.

 

Trollheimsporten ønsker guttene lykke til med den nye sesongen, og spesielt Råg Rindal som skal representere Norge i Europamesterskapet!