Geir Vikan budsjett 1_1024x598

Budsjett og økonomiplan til orientering i Surnadal kommunestyre

Rådmannen hadde funnet 7 millioner kroner

Rådmann Geir Vikan la i dag fram et budsjettforslag på drift i Surnadal kommune, der de 7 millioner kronene i ubalanse var hentet inn. - Vi foreslår å hente 1 million kroner på eiendomsskatt og 1 million på utbytte Svorka, sa han blant anna. Videre uttrykte han bekymring for åra framover med prognoser for svært låge barnetall i skolene i Surnadal.

Rådmann Geir Vikan (over) orienterte det nye kommunestyret om prosessen med budsjett og økonomiplan.

Driver forsvarlig
- Den store utfordringa for Surnadal er demografiske. Det fødes for lite barn og vi får for få unger i skolene våre, sa han og la til at sentrumsplanen er en betydelig utfordring innen, plan, regulering og økonomi. - Vi har lagt inn rundt 50 millioner kroner her, sa han. Men det blir ingen sentrumsplan gjennomført i Surnadal i 2012!

- Vi driver forsvarlig i Surnadal, samtidig som vi har gjort betydelige innsparinger i siste periode, sa han og gjorde greie for hva den nye bankavtalen med Sparebank 1 SMN betyr.

Tar inn 7 millioner
Rådmannen la fram budsjettendringer i drifta. Det betyr 1 million kroner meir i eiendomsskatt, 1 million kroner meir i utbytte fra Svorka, legger inn en million mindre på bo- og aktivitetstjenesta og henter inn en million tilsammen på rådmann og helse rehabilitering. Mindre lån og kommunestyreposten reduseres med tilsammen 1 million kroner og reduserer 400 000 kroner på NAV.

- Resten tar vi på lønnsjusteringsposten, nærmere 1,8 millioner kroner. Det betyr at vi egentlig er i mål med å ta inn 7 millioner kroner. Dette håper vi er nok i 2012, sa han og la til at det trolig må tas inn enda meir i åra framover.

Delte bekymringene
Bernt Venås (Sp)
delte bekymringene til rådmannen når det gjelder barnetall i Surnadal og spurte om det virkelig var nødvendig å bruke så mye penger, opp mot 50 millioner kroner, på sentrumsplan, og samtidig skuve ut andre ting.

Kommunestyret tok høringsdokumentet til budsjett og økonomiplan enstemmig til etterretning. Budsjettet og økonomiplanen skal opp til endelig behandling i kommunestyret i desembermøtet.