Politikk i fyr og flamme

Fredag møttes stortingsrepresentant og surnadaling Jenny Klinge og hennes partifeller i Senterpartiet, lokalpolitikerne Janne Husby Haugen, Bernt Venås og Nils Håvar Øyås, på brannstasjonen på Røtet. Her ble de godt tatt imot av brannsjef Tor Arne Moen og feier Jon Nordvik.

Det er Klinge som er initiativtaker for møtet. Hun sitter i justiskomiteen, som er politisk ansvarlig for brannberedskap. Hun ønsket å benytte sjansen til å kombinere lokalpolitikk og sitt eget arbeid i justiskomiteen for å se hvordan mindre brannvesen drives og fungerer. Noe av bakgrunnen for møtet ligger også i Brannstudien, en rapport som ble lagt frem for Justis- og beredskapsdepartementet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Rapporten beskriver dagens situasjon, og tilråder endringer og forbedringer.

Noen av endringene inkluderer omorganisering og sentralisering av mindre brannvesen, slik som de i Todalen og Stangvik. Brannsjef Tor Arne Moen la i sin presentasjon frem både fordeler og ulemper ved å omstrukturere til store brannvesen. Blant fordelene finner vi blant annet flere heltidsstillinger, lik saksbehandling og likt HMS-system, mens blant ulempene finner vi mindre tilgjengelighet, færre ressurser til bidrag i andre nødsituasjoner, og avstand. Det siste punktet ble tillagt mye vekt når det gjelder brann. – Geografi er den viktigste faktoren, og helt avgjørende for resultatet, sier Bernt Venås, som setter pris på å få personlig innblikk i brannstasjonens daglige drift. – Det å møte noen ansikt til ansikt og ha gode samtaler har stor verdi i forhold til å lese en rapport på et papir, sier han.

Tor Arne Moen skryter i sin tur av politikerne. Han setter pris på at de tar seg tid til å besøke brannstasjonen for å lytte og lære om deres virke.

 

Brannstasjon SP_690x798.jpg

F.v. Janne Husby Haugen, Jenny Klinge, Nils Håvar Øyås, Bernt Venås, og Tor Arne Moen.

 

Jenny Klinge er imponert over Surnadal kommunes brannvesen. – Det er tydelig at de gjør et godt arbeid, med stort engasjement, sier hun, og det er spesielt positivt at de har et klart fokus på beredskapsarbeid. Små brannvesen kan stå i fare for å legges ned, men det er godt å komme til et slikt for å se at det ikke er bare i de store byene at brannvesen kan være velfungerende. Det er styrke i mindre enheter også.

Nils Håvar Øyås skyter inn at redningstjenester og nødetater er alfa og omega for å skape og bevare trygghetsfølelsen for innbyggere og tilflyttere.

- Forebygging er essensen i lokalsamfunn, legger Janne Husby Haugen til. Kunnskap og tillit er styrke, derfor er det gull verdt at små brannvesen får forbli små, og dermed godt synlige i lokalsamfunnet.

Ett eksempel på denne styrken og synligheten var da brannvesenet underviste i brannsikkerhet for flyktningene i Surnadal. Da de har ulik bakgrunn og erfaring med brannsikkerhet og elektrisitet, så brannvesenet i samarbeid med kommunen at det var behov for å være i forkant med forebyggende tiltak. Jon Nordvik kunne melde om stor ivrighet blant flyktningene, som fikk innføring i el-sikkerhet og en grundig gjennomgang av husene sine. De fikk også prøve seg på brannslukking.

Det er denne type forebyggende tiltak brannvesenet nå, i større grad enn før, bruker tid og ressurser på. – Vi er takknemlige for at kommunen legger til rette for at vi kan drive med dette, sier Nordvik. Det skaper en god sirkel hvor det lokale brannvesenet er synlige i samfunnet og skaper tillit og kunnskap hos innbyggerne, som igjen skaper stort engasjement hos brannvesenet. Kanskje er det nettopp derfor Surnadal kommune hittil i år ikke har hatt en eneste boligbrann?

 

Her kan du lese Brannstudien på Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sine hjemmesider.