Jan Gausen

Plass til flere birkebeinere

I år arrangeres Birkebeinerrennet for 77. gang, og for 32. gang inviterer rennveteran Jan Gausen med seg birkebeinere i alle aldre på busstur til Rena. Nå oppfordrer Gausen spesielt folk i Rindal, Meldal og Orkdal til å bli med.

Gausen selv har lagt skiene på hylla, men kan se tilbake på 32 Birkebeinerrenn og like mange merker, samt en andreplass hvor han fikk tildelt statuetten vi ser på bildet. Den fikk han første gang han gikk i aldersklassen 75-80 år. Så vidt Gausen kjenner til er det ikke noen andre i Surnadal eller Rindal som kan måle seg med den merittlista. Selv om Gausen ikke skal gå rennet selv, kommer hans lange erfaring godt med som reiseleder. Grundige forberedelser, god fysisk form og smøretips er viktige nøkkelord han trekker fram om det 54 km lange rennet.

Det er påkrevd å bære sekk på minimum 3,5 kg, opplyser Gausen. Dette skal symbolisere kongssønnen Håkon Håkonssønn som de opprinnelige birkebeinerne bar tilbake i 1205. 810 år senere går 14.000 den samme traséen. I år er det laget en alternativ trasé, så man unngår avlysning slik som i fjor. Gausen har selv opplevd å bli stoppet, og kan fortelle om 30 opplevde minusgrader en gang han gikk i fremst i sporet. Da fryktet han for fingrene og var glad han hadde ekstra bekledning i sekken. Men på tross av avlysninger og tøffe tak gleder Gausen seg stort - hvert år.

- Dette er årets hendelse, smiler han og sier han håper bussen blir fylt. Det er plass til 15-16 stykker til.

Han anslår at den yngste deltageren på bussturen er litt over 20 år, mens eldstemann Styrkår Brørs er 81. Alle som fyller 16 år i løpet av 2015 kan delta.
 

Vil ha med sørtrøndere og rindalinger

- Det er veldig enkelt for de som bor i Rindal, Meldal og Orkdal å bli med, med tanke på at bussen passerer gjennom Meldal og Storås. Tidligere har folk steget på bussen på bensinstasjonen på Storås, noe som har fungert veldig greit, forteller Gausen.

I tillegg til Storås stopper bussen på Rindal busstasjon, Essostasjonen på Berkåk og Ulsberg.

Gausens Birkebeinertur er en pakkeløsning som inkluderer busstur til Rena, overnatting og frokost på Scandic hotell, samt retur fra Lillehammer. Påmelding til selve rennet ordnes av den enkelte, se birkebeiner.no.

Meld din interesse til Jan Gausen på 99163807, eller send mail til jan.gausen@konturl.no.