DSC_2730RED_1024x680

På andejakt - og i Bukta er det reir

Trollheimsporten har vært på andejakt. Når det er mye snø i skog, mark og fjell, søker mangt et andepar mellomstasjon før hekking langs Surna. Denne gangen har vi fått bilder av laksand og kvinand - begge i flukt - ikke enkelt å knipse klåre. Lars Løfaldli har sendt oss reirbilder fra en fuglekasse i Bukta - dette bildet er et sjeldent syn. Denne saken finner du også på Naturmagasinet under Trollheimen og året 2010, der alle natursakene fra i år ligger. Les meir og sjå fleire og større bilder:

Både kvinanda og laksanda er vanlig hekkefugler her i landet. Over ser du kvinanda lette. Vi fikk ikke med hoa - bare banen i vatnet, men hannen følger etter.

Kvinanda hekker i skogtrakter over det meste av landet. Nå venter den på bare hekkeplasser. Det er ei ganske lita, kraftig bygd and med kort hals og et påfallende stort, trekantet hode. I pareringsdrakt kjennes hannen på en stor, kvit flekk, mellom nebbet og øyet, på det ellers grønnskimrende svarte hodet. Det kan du lett sjå på våre bilder. Hannens fjærdrakt er ellers for det meste svart og kvit, mens hoa er kledd i grått og har brunt hode, uten kinnflekk. Reiret til kvinanda plasseres i hule trær, for eksempel hull etter svartspett og kvinanda holder derfor gjerne til i gammel skog ved elver eller sjøer. De freda Almbergsliene er derfor ynda hekkeplass. De 7-9 heilt opp til 15 blågrønne eggene legges i april-juni og ruges av hoa i 30 døgn. Kvinanda overvintrer stort sett langs kysten vår.

Laksanda (lite klår i flukt til høyre) hekker spredt i store deler av landet. Det er ei stor elegant and med langt , tynt, rødt nebb som er utstyrt med en tydelig krok ytterst (sjå nedenfor). I parringsdrakt er hannen kvit med grønnglitrende hode. Hunnen er grå med rødbrunt hode. Laksanda plasserer reiret godt skjult under røtter eller store steiner, og dessuten ofte i hule trær. De 8-10 kremgule eggene ruges av hoa i 30-32 døgn. Laksanda eter for det meste fisk og overvintrer langs kysten oppover til Nordland. Mange kan også trekke til vesteuropeiske farvann.

Hei! Ser at dere driver ”andejakt” på porten. Da kan dere få et innsyn i kvinandas reir, for det er det mange som ikke har sett. Eggene er på størrelse med hønseegg. Her fra en fuglekasse på Teigen.
Med hilsen Lars Løfaldli

Nedenfor kan du sjå større bilder ved å klikke på dem. Klikk videre i kanten på bildene og sjå dem i en serie - bildene fra Lars heilt nederst:

 

Kvinand_1024x565
Kvinand.
Kvinand lettter_1024x442
Foto: Willy
Laksand_1024x670
Laksand.
Laksand1_1024x619
Laksand.
DSC_2730RED_1024x680
Kvinand reir. Foto: Lars Løfaldli
Kvinand kikker ut corr_1024x1542
Kvinand kikker ut. Foto: Lars Løfaldli