Line Flåtten 2016

Orkdalsalternativet eller nullalternativet

Rindal Arbeiderparti har ikke tatt endelig standpunkt for kommunereformen. De vil ta hensyn til innbyggerhøringa og folkeavstemninga før de tar sin endelige avgjørelse. For gruppeleder Line Flåtten står valget mellom Orkdalsalternativet og nullalternativet.

- Rindal Arbeiderparti ser utfordringene med å stå alene som en liten kommune i framtida. Vi vet også at det er et stort flertall på Stortinget for å slå sammen kommuner, sier Line Flåtten. - Men nå er vi inne i en prosess med folkemøter, innbyggerhøring og folkeavstemning. Når den prosessen er ferdig skal Arbeiderpartiet ha nok et medlemsmøte før vi tar et standpunkt.

Hun henviser til Rindal Ap sitt partiprogram. Der står det at Rindal Ap er positive til en dialog med nabokommunene, og vil kritisk vurdere alle sidene med det å stå alene opp imot ei sammenslåing. Det overordna målet er å sikre gode tjenester for innbyggerne i Rindal.

- Personlig ville jeg nok helst stemt for at vi skal være alene, men vi ser at folketallet går ned og det er vanskelig å få få tak i fagfolk. De kommunale tjenestene vil trolig bli mer og mer rettighetsbaserte, og vi får mindre penger til å løse oppgavene for. Det gjør at jeg er redd for at det blir for store utfordringer med å stå alene.

Line Flåtten påpeker at det viktigste er å sikre rindalssamfunnet for framtida, og å sikre at vi fortsatt har primærtjenester som helse og omsorg, skole og barnehage. 

- Vi ønsker mer folk i Rindal, og det gjelder også om vi blir sammenslått.  Da tenker jeg at det er veldig viktig at vi får arbeidsplasser, næringsutvikling og ikke minst en videreutvikling av Fv65. 

Undersøkelser viser at folk stort sett er fornøyd i Rindal. Line Flåtten synes de ansatte i kommunen gjør en veldig bra jobb. Men uansett tror hun at det etter hvert blir enda større utfordringer med å få tak i fagfolk. 

- Derfor tror jeg tida er kommet for å ta et valg, sier hun. - Vi er ikke store kommunen og jeg tror flere oppgaver i framtida kan bli krevende å løse som liten kommune. Jeg mener det også er en risiko å velge å stå som egen kommune. Vi vet hva vi har i dag, men vi vet ikke hvordan dette blir om vi fortsetter alene. Hvor lang tid tar det før dette tvinger seg frem? Dersom vi senere skal inn i en allerede etablert storkommune må vi nok ta det vi får, uten å kunne påvirke dette i stor grad. Nå har vi en mulighet til å være med å forme den nye kommunen. 

Hun påpeker at Fylkesmannen har en oppgave med å innstille forslag på kommuneinndeling til Stortinget.

- Jeg er redd for at Fylkesmannen innstiller på sammenslåing selv om vi sier nei. Og da tenker jeg at det kanskje er lurt å være framoverlent, og være med i førersetet der vi kan styre litt av prosessen sjøl og være til stede der beslutningene tas. Det er et bredt flertall på Stortinget for en sammenslåing, og jeg er ikke sikker på at et eventuelt regjeringsskifte endrer dette standpunktet. 

Når det gjelder retningsvalget er det ikke tvil om at Rindal kommune har sett nordover i lang tid. Line Flåtten ønsker også tilknytning til Trøndelag. 

- Det blir større enn Nordmørsalternativet, men jeg tror at det totalt sett bli en bedre løsning. Orkdalsregionen er i sterk vekst. Vi vet at Trondheim er en by i stor utvikling, og jeg tror det er fornuftig å knytte seg til utviklingen i denne regionen. Og når vi først skal trø til å gjøre en forandring, så får vi en kommune som er stor nok også for framtida, sier hun. 

Hun synes fortsatt at det er vanskelig å se hva som er best for kommunen. Det er mye tro og tvil.

- Jeg vil selvsagt også ta hensyn til hva som blir resultatet av innbyggerhøringa og folkeavstemninga, slår hun fast.

Line Flåtten avslutter med å oppfordre folk til å møte opp på informasjonsmøtene og folkemøtene i neste uke, og ikke minst å stemme ved folkeavstemninga!