rindal arbeiderparti

Oppreisningsordning for tidligere barnevernsbarn i Møre og Romsdal

Oppreisningsordning for tidligere barnevernsbarn i Møre og Romsdal

 

Surnadal Arbeiderparti er svært tilfredse med at det er satt fokus på at personer som har vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt under plassering av kommunalt barnevern, skal ha krav på oppreisning i perioden fram til 1.1.1993. Vi tviler ikke på at barnevernet har hatt de beste hensikter når de har tatt barn ut fra hjemmet og plassert dem i institusjon, fosterhjem, spesialskoler og annen kommunal plassering. Dette har de gjort for å skape trygghet og omsorg for de barna det gjelder.

Når det nå viser seg at mange av disse barna har lidd stor overlast med omsorgssvikt og overgrep, kan vi ikke fortsette å møte disse menneskene med flere krenkelser og ydmykelser. Disse menneskene må kommunene nå ta et moralsk ansvar for. Vi kan ikke ta bort de vonde opplevelsene de har hatt, men vi kan si UNNSKYLD – vi tror på deg. Selv om penger ikke betyr alt, vil en oppreisning i form av penger være med på å understreke at vi forstår at deres vonde opplevelser har kostet. Norge er et rikt land som ikke kan være bekjent av å tenke pris når vi vet hva disse barna har opplevd.

Surnadal Arbeiderparti mener også at det er en selvfølge at oppreisningsordninga skal gjelde alle typer plasseringer som kommunene har ansvaret for, enten de har vært plassert i institusjon, fosterheim, spesialskoler eller annet. Vi synes også det er viktig at fristen for å framsette krav blir to år.

Surnadal Arbeiderparti vil at alle barn som kommer under barnevernets omsorg i framtida skal føle seg trygge på at de blir tatt godt vare på.

 

Surnadal Arbeiderparti

Uttale fra årsmøtet