tp_leserinnlegg

Om kommunesammenslåing

Det intense regnværet inspirerer meg til å starte PC'n og skrive litt om kommunesammenslåing.

Den 13.mai skrev jeg blant annet i et leserinnlegg på Trollheimsporten:

"Tjuvstart og ureint trav?

Det er bra at vi har fremoverlente politikere i Rindal, men å kuppe valgkampen på denne måten synes jeg er å gå for langt.

Siden toppolitikerne i gårsdagens innlegg på Trollheimsporten reklamerer så sterkt for "Nullalternativet", kan det karakteriseres som et forsøk på å kuppe valgkampen/oponionsundersøkelsen.

Dette synes jeg lite om, og for å få balanse  regnskapet vil jeg påstå at begge sammenslåingsalternativene (Normørealternativet/Orkdalalternativet) er bedre enn nullalternativet."

Kommunestyret  har vedtatt med minst mulig margin - 9 mot 8 - det såkalte "Nullalternativet". Nå er det opp til fylkesmannen(mennene) i Møre og Romsdal (og Sør-Trøndelag?) , på fritt grunnlag innen 1. oktober, å avgi sine innstillinger til Kommunaldepartementet. Våren 2017 skal Stortinget fatte de endelig vedtakene om hvordan norgeskartet skal tegnes.

Jeg regner med at fylkesmennene også vil lese grundig og vektlegge rådmannens/(plan- og utviklingssjef) innstlling før de sender brev om sine forslag til departementet.

Hvis jeg er riktig informert stemte alle 7 kommunestyrerepresentantene i SP for "Nullalternativet" , 2 av 7 representanter fra AP, mens H's 2 og KrF's ene stemte for sammenslåing.

Det er et sunt demokratisk tegn at 2 av AP's representanter ikke har fulgt partiets flertall!

Rådmannens innstilling gir et godt bilde av de fremtidige utfordringene i en liten kommune som Rindal; kompetanse, næringsutvikling, arbeidsplasser, folketall, økonomi. Forhåpentligvis har flere enn kommunestyrerepresentantene lest rådmannens innstilling om sammenslåing med Orkdalsalternativet.

Visjonen i "Rindal tid til å leve" om et innbyggertall i kommunen på 2200 i 2020 er nok dessverre alt for optimistisk. Trenden er og har lenge vært negativ!

Hvorom allting er; Rindal vil vel bestå som egen kommune til våren 2017!


Rindal, 27.august 2016

Jostein Grytbakk