Om Foseides forlag og direktør Birger Foseide

På åpen dag på Eldresenteret den 5. juli fortalte Birger Foseide om oppvekst i Rindal og videre liv. Som guttunge var han og kameratene nokså oppfinnsomme. De hadde både klubb og forlag. Ellers ble det historiefortelling fra Ola Sæthers bok Grenda vår.

Foto og tekst: Helene Nergård

Birger Foseide vokste opp på Brubakken. I området var det mange barn. De var aktive med både inne- og uteaktiviteter. Birger og Nils Joralf Stavne drev eget forlag fra de var 4 – 5 år. Etter hvert skrev de historier som de gav ut. Disse kunne da lånes av andre. Fra de var 8 år starta de en misjonsklubb som het Lerka. Referat fra møtene er detaljrike og følger klubben i åtte år fra 1957.

I voksen alder studerte Foseide til prest. Han arbeidet i Årdal og Elnesvågen før han kom til Orkdal som prost.

Åpen dag hadde også innslag fra boka til Ola Sæther, Grenda vår. Ragnhild Bolme leste om siste året far til Ola, John, var gjeter i Bjønnaråa. Ragnhild leste både om separatorkula og tannverken.  

Serveringen var nydelig lapskaus, riskrem og kaffe. Til slutt var det utlodning. Noen av gevinstene var Million-lodd, så rekordmange årer ble solgt.

Alt i alt ei trivelig samling. Lørdag er det Torgdag, og da stiller Rindal Pensjonistlag med stand.

Neste Åpen dag blir torsdag den 6. september. Kanskje blir det tur til Løkken før den tid. Pensjonistlaget har allerede vært på tur til Hitra og Frøya, men den turen gav mersmak.

DSC_0346.JPG

Ragnhild Bolme leser frå boka Grenda vår.

DSC_0352.JPG

Mye folk på åpen dag.

DSC_0358.JPG

Birger Foseide med fortellingen «Ola og Per og det mystiske skriket» skrevet av Nils Joralf Stavne. Ragnhild Stavne har tegnet omslaget.​

DSC_0366.JPG

Utlodningen gikk unna for her var det flotte gevinster. Fra venstre Ann Grimsmo, Astrid Flø og Ragnhild Stavne Bolme.

DSC_0369.JPG

Bordene var pyntet med nydelige blomster som Else Nyheim og Johanne Løset hadde med.