Edgar 1978 laks0002

Øvre Sæter og laksen XI

- Laksefisket i 1978 sesongen må en si var heller dårlig. Det var særlig storlaksen som sviktet. Likevel var det adskillig bedre enn i 1977, skriver Edgar Landsem i sine vurderinger i utklippsboka si - Og laksen ser sine folk an: Det var nemlig fiskeoppkjøperen som fikk storlaksen! Her ser vi en ung fisker ved kiosken hos Øvre Sæter i 1978. Les meir om fiskeoppkjøper Hammer:

Det var smålaksen som dominerte i 1978. Antall fisk var forholdsvis høgt - heile 115. Men på grunn av at det var 85 svel og bare 30 laks, ble kilotallet (370) alt for lågt. Hadde dette forholdet vært omvendt, ville vi hatt et normalt år også i kilo.

Likevel var det visse positive ting med 1978 sesongen. Det en da tenker på er at ørretfisket va overraskende godt. En må faktisk på tiårsvis tilbake i tida for å finne et liknende ørretfiske siden vi startet opp i 1972. Når en ser på ørretfisket så ble det fanget over 140 ørreter med en vekt på over 160 kilo. Gjennomsnittsvekta var altså over ett kilo, noe som også må sies å være bra. Flere av ørretene som ble fanget var over tre kilo, skriver Edgar i sine vurderinge av laksefisket i 1978.

For heile elva sitt vedkommende ble det fanget opp mot 4,5 tonn med laks og ørret. Av dette var det 3,2 tonn med laks svel og rundt 1,2 tonn ørret.

Kanskje nettopp du husker noe om dette fra 1970-åra og laksefisket i Surna, og kan fortelle til leserne på Trollheimsporten - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse!

Under ser du fiskeoppkjøperen som fikk storlaklsen - Einar "Hammer'n" Hammer fra Surnadalsøra tok seg fri noen dager for å fiske ved Øvre Sæter - slik gikk det: