Edgar 1977 lakser0001 Kall

1977 et fullstendig botnår

Øvre Sæter og laksen VIII

Her ser vi Gert Kall og Ronnie Nilsson, begge fra Sverige. Laksen til Ronnie var 12,5 kilo og den hogg på i Sæterhølen, men ble landet i Fluehølen 3 km lenger nede i elva etter 2-3 timer. Det forteller Edgar Landsem. Dette var i 1977, som ellers var et botnår med kun 50 lakser fiska og bare 210 kilo laks og svel ved Øvre Sæter. I Surna totalt ble det tatt bare 2,6 tonn dette året.

Til høyre Gert Kall og Ronnie Nilsson med tre lakser. Laksen til Ronnie var på 12,5 kilo.

Kanskje nettopp du husker noe om dette fra 1970-åra og laksefisket i Surna, og kan fortelle til leserne på Trollheimsporten - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse!

Slik vurderte Edgar Landsem fiskesesongen 1977 - som også omfatter Surna som helhet:
Laksesesongen 1977 ble et fullstendig bortnår. Under hele sesongen var det et meget svakt fiske. Det er noe som er galt med hele elva. Det ble for Surna sitt vedkommende fanget bare 2,6 tonn med laks og ørret.

Men vi hadde også et dårlig fiske i de andre elvene i distriktet. Selv sjøfisket etter laks var langt under det en kan kalle et normalår. Det som kjennetegnet fiskesesongen var all den skadde laksen som ble fanget, særlig svellen, der skadeprosenten var oppimot 100 (til venstre). Ellers hadde vi også en god del poblemer med "grønska", særlig under julifisket.

I 1977 hadde Øvre Sæter besøk av Tidens Kav. Den reportasjen kommer neste gang - så følg med. Videre ble Trollheim Kraftverk stansa og Surnba nesten tørrlagt i månedsskiftet januar februar. Det skeiv Driva om - sjå også om det neste gang.

Under ser du Jon Fiske som tok en av de siste laksene i Surna i 1977 - 11 kilo 24. august.