Edgar 1976 første laks0001

I 1976 kom grønska bort, men under normalen

Øvre Sæter og laksen VII

Det var stor spenning foran laksesesongen i 1976. - Årets laksefiske ble adskillig bedre enn fjorårets, men en må likevel si at det vart noe under et normalt år, sier Edgar Landsem om 1976, da det tilsammen ble tatt 530 kilo laks fordelt på 110 lakser ved Øvre Sæter. Her ser vi Olaf Rønning med første laks på 11 kilo, tatt 5. juni.

Over ser du tre ivrige laksefiskere fra 1976 og vi kjenner igjen Jan Johansson til venstre.

Det var ikke så mange fleire lakser enn i 1975, da det ble tatt 100 stk og 350 kilo. Men det skulle bli verre, så følg med i vår serie. Til høyre den første laksen i 1976. Olaf Rønning, 11 kg, 5. juni.

 

Kanskje nettopp du husker noe om dette fra 1970-åra og laksefisket i Surna, og kan fortelle til leserne på Trollheimsporten - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse!

Edgar Landsem forteller videre om året 1976:
Laksen kom veldig seint i år, noe den forøvrig gjorde i de fleste lakseelvene. Juni var en totalt svart måned, med bare tre lakser, mens det fra første uke av juli begynte å ta seg opp. Fra rundt midten av juli og utover var det jamt godt fiske. På en 3 ukers tid ble det da fanget ca 70 lakser, noe en må sier riktig bra fiske. Ellers må vi ta med at en av de tre ukene ble ødelagt av alt for stor elv. Det var under den tiden dagsfangster på opp til 8 lakser.

De siste tre ukene av august ble noe skuffende i forhold til det man kunne vente. En hadde inntrykk av at mye av laksen hadde gått forbi. Vi fikk nemlig en ganske sto flom som varte ei heil uke.

Til slutt ble det forsøkt ble det i 1976 forsøkt å forbedre rapporteringen av laks og ørretfangstene for heile Surna. Dette gjorde sitt til at totalfangstene for Surna ble ganske bra. Det ble rapportert over 1300 laks og svel i heile Surna på tilsammen 5,6 tonn, og 500 ørret på over 500 kg. Altså over 6 tonn.

Edgar har også rapportert om stillinga for Surna i 1976:
Det er nå tatt initiativ til å reorganisere et elveeierlag. Det vil få som hovedoppgave å prøve og løse de fleste problem med Surna og laksefisket.

Det er også fra de lokale myndigheter tatt et initiativ, i første omgang å få kartlagt forurensingen av elva. Det er bevilget 200 000 kroner for åra 1976 og 1977. Det er NIVA som skal ta seg av dette. Ved NIVA finner vi landets fremste eksperter på ferskvannsforskning og algebegroing. Det ble også tatt prøver av grønska fra 1975 og forskningsstipendiat Helge Reinertsen fra Universitetet i Trondheim laga en rapport på dette.

Når det gjelder dette grønskeproblemet i 1975 kom det ikke tilbake. Edgar Landsem tror dette hadde sammenheng med det store snøfallet vinteren 1976. Det førte til stor og fin elv heile sommeren, til tider noe for stor.

Garnskader var det en god del av - sjå under: