Edgar 1974 10002

Øvre Sæter og laksen IV

- I 1974 startet laksefisket ekstra tidlig. Den 19. mai ble den første laksen tatt av Harald Hustad. Den var på 10 kilo, forteller Edgar Landsem og Trollheimsporten fortsetter å se på laksefisket ved Øvre Sæter. Her se vi driver av laksecampen i dag, Jan Johansson, med to lakser fra 1974 på 11 og 14 kilo - les reportasjen fra Driva:

Foruten svært tidlig laksestart hadde Edgar og Valborg besøk fra Frankrike i 1974. Det var den berømte laksefiskeren Lucien Bonnenfant som gjestet Øvre Sæter. I "La Pêche" vakte laksen han tok på 18,5 kilo oppsikt. Og for Driva var M-en (Magne Holten) på besøk. Dette kan du glede deg til i neste omgang i "Øvre Sæter og laksen" - fra utklippsbøkene til Edgar Landsem.

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse!

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Edgar har vurdert laksesesongen i 1974 slik:
Fiskesesongen 1974 ble på mange måter et rekordår. Fisket startet allerede 19. mai. I tida som fulgte fram til midten av juni, må en si det var et bra fiske. Det ble til da tatt 14 lakser, med en gjennomsnittsvekt på ca 9 kilo. Så fikk vi en meget dårlig periode i over en måned, helt til ca 20. juli. Da ble det ikke tatt mer enn 30 lakser, noe en kan si er meget svakt. Ihvertfall når en tenker på at denne tiden normalt skal være den beste fisketiden. Grunnene var også helt åpenbare. For det første va været lite variabelt, elva gikk hele tiden med konstand vannstand, temperaturen var lav. Elva var også litt for lita til å få sving på lakseoppgangen. Som følge av dette grodde elva helt full av grønske, noe som nesten umuliggjorde fisket. Kort sagt stemningen blant fiskere og vertsfolk var heller laber.

Fra ca 20. juli fikk vi så værforandring med mye nedbør og det lenge etterlengtede overløpet kom. Dette førte til at temperaturen i elva ble høyere. Grønska slapp også taket, slik at fiskemulighetene ble bedre. Og fisket tok seg riktig fint opp. På en periode på ca 3 uker ble det tatt over 80 lakser. Dette er en gjennomsnitt på 4 lakser per dag, noe en må være fornøyd med, forteller Edgar.

Siste halvdel av august ble ikke så godt som vi ha hatt de siste åra. Det ble under den perioden tatt ca 25 lakser.

En ting som var til stor uro var grønska - eller den voldsomme algeoppblomstringa. Den ødela nesten fisket i 1975. Det året kommer vi tilbake til, så følg med!

Har du synspunkter eller kommentarer - kanskje bilder fra årets laksefiske - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Her ser du bilder fra 1974 og en kort reportasje fra Driva (over), der "Svensken slo til i Seterhølen". Naturligvis er det Jan Johansson (til høyre). Under ser du Edgar Landsem med tre lakser fra 1974.