1988 3 tekst0001_1024x1025

Samarbeidsorganet for Surna

Øvre Sæter og laksen 43

"I vår heldt det nystifta samarbeidsorganet for Surna sitt første møte, og no byrjar dette utvalget verkeleg å kome i siget når det gjeld arbeidet for å berge laksestammen i Surna." Dette skriv Driva når Trollheimsporten fortsetter serien Øvre Sæter og laksen fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Sjå heile artikkelen og fleire vurderinger fra Edgar omkring laksesesongen 1988:

- Blant anna er det innlagt 36 liter rogn i klekkeriet på Sande no i vinter, noko som skal gje omlag 200 000 yngel som skal settast ut neste år.

Artikkelen i Driva startar over og fortset under og du kan sjå bilder fra laksesesongen 1988 tatt av Edgar Landsem til høgre.

God sesong i 1988
Forrige gang kunne du lese Edgars vurderinger for første måned av laksesesongen 1988. Her kommer vurderingene for juli og august:

"Juli ble en jamn bra fiskemåned. Vi hadde flere fiskedager da det ble tatt fire-fem lakser for dagen, ja sågar opp til ti stykker. Jeg regner med da hele området fra Advokaten til Bjorhølen. Grunnen til det gode fisket i juli var sikkert at elva var jamn fin. Vi hadde ganske godt ver, men stasjonen kjørte for fullt noe som gjorde at det var nok vatn i elva. Ellers var det nesten hver uke en liten flom. I tillegg var elva ovenfor stasjonen for lita til at laksen gikk videre. Det meste av laksen ble stående i området fra stasjonen og nedover.

I august ble de kjørt mindre i stasjonen og med det gode veret vi hadde ble elva lita, særlig i de store hølene. Derfor ble fisket i stryka bedre enn i hølene.  Området nedover Bjorhøl-strømmen fikk vi et overraskende godt fiske, pluss at Advokaten hadde et svært godt fiske. Advokaten var gjennom hele sesongen svært fin når det gjelder vannstand, noe som gjorde at vi fikk et rekordfiske der. Det ble tatt over 80 laks og svel i Advokaten på en samlet vekt på ca 600 kilo. Dette gir en gjennomsnittsvekt på 7,5 kilo, noe som er svært bra."

Følg med neste gang og du får vurderingene til Edgar for heile fiskesesongen og heile elva.

Kanskje du har kommentarer eller innspill til dette stoffet fra laksefisket i Surna - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem 1 og Edgar Landsem 2 - der du finner dette stoffet - under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar i fjor - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse! Før årets sesong sa Edgar Landsem dette!

Surnadal Elveeigarlag og Rindal Elvalag er med i Trollheimsporten - bli med - alle!