Nytt tiltak for brannforebygging i landbruket

2014 ble et rekordår i negativt fortegn for landbruket, med det høyeste antall branner registrert noensinne. I år tar derfor Brann- og feiervesenet i Surnadal, Rindal og Halsa initiativ til omfattende tiltak for å spre kunnskap og bevissthet om brannvern.

Landbrukets brannvernkomité (LBK) opplyser at hele 370 små og store branner ble registrert i 2014, tilsvarende 410 millioner kroner, mot 324 branner året før. Brann- og feiervesenet ønsker derfor i år å vie store ressurser på forebyggende tiltak i det lokale landbruket. Brannsjef Tor Arne Moen understreker at det handler om å forsterke kunnskapsformidlingen mellom alle ledd: forsikringsselskap, Landbrukets brannvernkomité, brannvesen og gårdbruker.

Leder i Surnadal Bondelag, Sivert Mauset, ser positivt på at brann- og feiervesenet frivillig tar initiativ til brannforebygging. Han forteller at gårdbrukere hele tiden er inne i et kontrollsystem gjennom Kvalitetssystemet i landbruket, blant annet med kontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera, men at det lokale tiltaket et er viktig supplement i forebyggingsarbeidet.

- Brannvern er alltid et aktuelt tema i landbruket. Vi håper gårdbrukerne vil benytte seg av tilbudet, sier Mauset.

Bortstuede og nedstøvede el-motorer og vifter i kombinasjon med rått klima er de største brannfellene i fjøs, og da spesielt i grise- og hønsefjøs. Vedlikehold, renhold og service er derfor nøkkelord i brannvern. Statistikken tilsier ikke nødvendigvis at det forekommer flere branner i gamle fjøs, da det er mye elektrisk utstyr i nye fjøs, opplyser Mauset. Samtidig er gamle gårdsbygninger med elektrisk utstyr og lite vedlikehold grunnet manglende drift særlig utsatte. Undersøkelser utført av LBK viser at elektrisk anlegg og elektrisk utstyr står for 2 av 3 branntilløp i landbruksbygg.

Feier Jon Nordvik presiserer at tidligere tilsyn viser at gårdbrukere jevnt over er frempå og dyktige med sikkerhet generelt og brannsikkerhet spesielt. Brannvesenet ønsker likevel å øke bevisstgjøringen rundt forebygging av brann i gårdsbygninger ytterligere, gjennom frivillig veiledning og rådgivning.

Også Gjensidige Surnadal stiller seg svært positive til initiativet og har sponset brann- og feiervesenet med engangsdresser og fotposer, noe som er viktig for å forebygge spredning av smitte. Takker gårdbrukeren ja vil en representant fra brann- og feiervesenet komme for en samtale rundt brannvern og forebygging, samt foreta en runde på bruket for blant annet å kontrollere at slokkeutstyr er på plass, rømningsveier er ryddet, kjemikalier oppbevares riktig og lignende. Gårdsbruk med husdyr vil bli prioritert, noe som tilsier at over 200 bruk i Surnadal, Rindal og Halsa vil få tilbudet.

Brannsikring fjøs_690x396.jpg

F.v. Jon Nordvik, leder i Rindal Bondelag Lars Jakob Løset, Rune Kirkholt, Hans Christian Hårstad, Tor Arne Moen og leder i Surnadal Bondelag Sivert Mauset.