Nytt og unikt fagskoletilbud

IMGP3852.jpg
Foran står rektor Marit Bjerkestrand. På andre rad bak fra venstre står Magne Løfaldli, Iren Sæterbø i In2Innovation, Marit Mogset i El-Watch. Bakerst fra venstre; Gunnar Nisja i Storvik, Bjarte Løfaldli ved Helseinnovasjonssenteret, Roland Mauseth ved Campus Kristiansund, rektor ved Surnadal videregående Mons Otnes og Svein Gustad i Pipelife.


Nytt og unikt fagskoletilbud snart på plass, med desentralisert tilbud på indre Nordmøre

Torsdag møttes representanter fra næringslivet på indre Nordmøre fra blant annet Pipelife, Storvik, og El-Watch, samt bedriftsnettverket IN2innovaton og InnovasjonsTre, fagskolen i Kristiansund, Campus Kristiansund, Surnadal videregående skole, Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund og INNVENO (tidligere SIV industri-inkubator) til felles pressekonferanse. Her ble det lagt frem planer som viser at det med utgangspunkt i Fagskolen i Kristiansund snart kan komme på plass et utdanningstilbud innen automatisering, programmering og robotseringer. Dette er et tilbud som lokale næringslivsledere lenge har etterspurt, og som med sitt innhold vil være innovativt og enestående i alle fall i nasjonal sammenheng. Næringsutvikler Magne Løfaldli som er daglig leder i INNVENO har på vegne av bedrifter på indre Nordmøre som har definert et sterkt behov for et slikt studietilbud, jobbet aktivt i nærmere 2 år for å få dette på plass.

- Digitalisering og automatisering griper inn i alle områder - både i næringsliv og offentlig sektor. Vi hører stadig mer og oftere om begreper som kunstig intelligens, Big data og det digitale skiftet. Dette er fortsatt for mange ukjente, kanskje fremmede og til dels skremmende begreper som lett skyves litt til side med den begrunnelse at foreløpig angår dette ikke oss.

- Det ble presisert fra alle deltagerne at skal både privat og offentlig sektor lykkes i denne viktige digitale omstillingen, så må fagarbeidere og ledere få tilgang til det verktøyet som må til for å møte den nye digitale hverdagen.

- Derfor har vi startet arbeidet med å få opprettet Norges mest innovative og moderne fagskoletilbudet innen programmering og automatisering på Nordmøre sier Løfaldli.

Det ble pekt på at på Nordmøre er det mange som mener at disse begrepene og den nye digitale hverdagen i aller høyeste grad griper inn i hverdagen til folk. Svein Gustad fra Pipelife, Gunnar Nisja fra Storvik og Marit Mogset fra El-Watch poengterte alle viktigheten for dette kompetansebehovet for næringsliv og industri. Bjarte Løfaldli fra Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund presiserte at behovet for denne type kompetanse er minst like stort i helsesektoren som i næringslivet.

- Selv om Piplife har kommet langt med automatisering og robotisering i sin produksjon, ser de behovet for ny kompetanse innenfor dette feltet for å kunne utvikle seg videre og være konkurransedyktig. Det er allerede mange fagarbeidere fra industrien på indre Nordmøre som har meldt sin interesse for et desentralisert utdanningstilbud. Bare i Pipelife har de rundt 30 som er interessert, sa Svein Gustad i Piplife.

Det faglige ansvaret for dette nye studiet skal fagskolen i Kristiansund ha, noe som rektor Marit Rovik Bjerkestrand understreket. Men undervisningen må være digital og desentraliser slik at alle kan delta også de som vil kombinere arbeid og videreutdanning. De videregående skolene vil være viktige samarbeidspartnere her, noen som ble presisert fra Mons Otnes fra Surnadal VGS.

- Vi planlegger å få på plass et desentralisert studietilbud gjennom videoundervisning både i Sunndal og Surnadal, sier Løfaldli.

Arbeidet med mulighetsstudien skal starte umiddelbart, og etter hvert sendes en søknad til NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Optimistisk sett håper fagskolen at studiet kan starte høsten 2019, dog kan 2020 være et mer realistisk år.

INNVENO er invitert inn i forstudiet og skal være med på å arbeide frem et forslag til studieplan for dette studietilbudet, som er starten på å få opprettet, på Nordmøre, Norges mest innovative og moderne fagskoletilbudet innen programmering og automatisering.

IMGP3850.jpg
F.v.: Marit Mogset i El-Watch, Iren Sæterbø i In2Innovation, Mons Otnes - rektor Surnadal videregående skole, Thor Arne Aasebø - leder for fagskolen i Kristiansund, Brynhild Rossbach Hesthamar (delvis skjult) - avdelingsleder i Fagskolen i Kristiansund, Svein Gustad i Pipelife, Bjarte Løfaldli ved Helseinnovasjonssenteret  og Gunnar E. Nisja i Storvik.


Her kan du se NRK sin reportasje om saken.
 

Tekst og foto: In2Innovation