Is slagvoll 2_1024x597

Store mengder jordbruksland vaska vekk - sjå TP TV

Nye Surna i to nye løp

Fortsatt er fylkesvegen på nordsida fra Bolme til Åmot stengt. Ingen ting tyder på at isproppen på over en kilometer går opp av seg sjøl. Nye Surna har tatt seg to nye løp både på sørsida og nordsida av gammelt løp, forbi isproppen. Store mengder landbruksjord er vaska vekk og elvastrømmen ut over egentlig løp har ført med seg svært mye stor stein, sand og grus ut over jorder og ekrer. Sjå dagens rapport fra naturens herjinger i Bolme, Børset og Aune:

På andre sida her ser vi Børsetgardene og gamle Trollheimen Camping oversvømt. Midt på bildet kommer Bølu ut i Surna, mens elva har tatt sittandre nye løp nærmest. Alle foto: Willy Karlstrøm

Ettersom Surna har valgt to nye løp, både på sørsida forbi Børsetgardene og på nordsida fra Almbergsbakken til nedløp Svorka, er det lite som trykker på den kilometerlange isproppen (til høyre ser vi hvor den starter nedenunder Slagvollbakken) etter opprinnelig løp. Det betyr trolig at den ikke går opp før til våren - og dit er det langt fram ennå, været tatt i betraktning (over 1 meter snø i Bolme igjen i dag!).

Store mengder jordbruksland vaska vekk
Det er ei lita naturkatastrofe og nedbøren ser ut til å fortsette. Det betyr igjen at elva ikke går ned i vassføring, men fortsetter på samme måte i dagene framover. Det betyr igjen at enorme mengder fint jordbruksland blir vaska vekk hver eneste dag. Og elva flyter ikke stille i sine nye løp. Den tar med seg og legger igjen mye stor stein og mengder av grus og sand.

Sjå våre seks videosnutter med kommentarer i dag. Klikk på den lille firkanten til høyre og du får snuttene over hele skjermen.

Nedenfor snuttene finner du bildene tatt i dag fra katastrofeområdet. Trollheimsporten vil følge utviklinga om store endringer skjer. På bildene ser du de enorme mengdene med is som ligger på ekra ved Slagvollbakken - over en mannslengde høg! Klikk på bildene og sjå dem større og i serie:

Klikk her og sjå gårsdagens rapport. Derifra kan du klikke deg videre til fleire værsaker på Trollheimsporten de siste dagene.

Også i dag starter truren ved Kveldheim. Videoer: Willy Karlstrøm
Ved Almbegsbakkain.
Ved Almbergsbakkain - litt lenger ned mot Surnadal.
Nye Surna på nordsida.
Egentlig er dette bare en liten siklebekk.
Nye Surna møter Svorka.
Almbergsbakkan_1024x680
Ved Almbergsbakkain.
Is Slagvoll 1_1024x477
Mye is ved Slagvollbakkain.
Is slagvoll 2_1024x597
Mye is ved Slagvollbakkain.
Propp Børset_1024x680
Isproppen er over kilometeren lang og det er lenge til våren. Her ved Børset.