Ny hurtigladestasjon ved Amfisenteret

Fredag formiddag åpnes en ny hurtigladestasjon ved Amfisenteret. Dermed får Surnadal sin første komplette ladestasjon for elbiler, med både flexilader og hurtiglader. Hurtigladestasjonen er finansiert gjennom et spleiselag der flere lokale bedrifter har bidratt.

Hurtigladestasjon Amfi 1_690x518.jpg
Den nye hurtigladestasjonen står klar ved Amfi Surnadal. Den kan tas i bruk etter åpningen fredag formiddag.


Den første i fylket uten statlig støtte

Grønn Kontakt er et landsdekkende selskap som drifter ladestasjoner for elbiler. Einar Oterholm er kontaktperson for Grønn Kontakt i Møre og Romsdal. Han forteller at alle de andre hurtigladestasjonene i fylket er satt opp med statlig støtte.

- Ladestasjonen i Surnadal er den første i fylket som er finansiert uten statlig støtte. Hvis vi skulle ha ventet på statlig støtte hadde det tatt lang tid, sier Oterholm.

Han forteller at flere lokale bedrifter har vært med å finansiere ladestasjonen. De som har bidratt er Amfi (LL Holding), Svorka, Surnadal Sparebank, Gjensidige og Sveen Auto. I tillegg er Møre og Romsdal Fylkeskommune og Surnadal kommune med på finansieringen sammen med Grønn Kontakt.
 

Hurtigladestasjon Amfi 2_690x811.jpg

Komplett ladestasjon for alle elbiler

Einar Oterholm forklarer at elbiler går på likestrøm, mens det vanlige strømnettet leverer vekselstrøm. I hver elbil finnes en liten omformer som gjør om vekselstrøm til likestrøm, men det tar lang tid. Tiden varierer med ulike typer omformere. Flexiladerne som man har i Surnadal fra før leverer vekselstrøm, mens den nye hurtigladeren leverer likestrøm. Derfor går det så mye fortere å lade.

Det er også tre ulike standarder for kontakter på elbiler. Det er asiatisk standard og europeisk standard. Begge disse kan lades med hurtigladeren. Men det kan ikke Tesla, som er amerikansk og har en tredje type kontakt. Den må fortsatt lades med flexiladeren.


Einar Oterholm har sendt oss denne informasjonen om lading av elbiler og ladestasjonene i Møre og Romsdal:

Ladestasjonar 130116 (1)-page0001_690x488.jpg

Ladestasjonar 130116 (1)-page0002_690x488.jpg