Norsk Vandrefestival - Programslepp ps 1500

Norsk Vandrefestival avlyser årets festival i Rindal

Ifølge Regjeringen sitt strategidokument åpnes det nå for arrangementer med 200 deltakere fra 15. juni. Regjeringen vil øke høyeste mulige antall deltakere på et arrangement fra 50 til 200 fra 15. juni. I tillegg vil muligheten for å øke fra 200 til 500 bli vurdert månedlig, men det vil ikke skje før 1. september.

– Dette er det som gjør at Norsk Vandrefestival, som så mange andre, dessverre må avlyse årets festival,sier  styreleder Tom Godtland.


Samme sted og samme artister

Det vil være umulig å gjennomføre festivalen uten store økonomiske tap og mye tilrettelegging med høy beredskap. Noe en liten organisasjon som Norsk Vandrefestival er ikke ser seg mål på. Styret i Norsk Vandrefestival har besluttet å flytte hele festivalen til 2021. De vil, som det var planlagt i år, arrangerer denne i Rindal.

– Vi har allerede vært i kontakt med Vamp, Jo Sverre og Møre Frie Vikingar som alle ønsker å være med neste år, sier Godtland.

Det var tidlig lagt opp til et allsidig program for årets festival i samarbeid med både turstigruppa i Rindal IL, Rindal Skimuseum og iTrollheimen AS. Når koronakrisa slo inn for fullt stoppet også planleggingen opp.

– Vi har likevel et veldig flott utgangspunkt for neste års arrangement, kan Tom Godtland fortelle.


Tettere samarbeid med kommunene

– Vi får også tid til å se på organisasjonsformen, og knytte oss nærmere til arrangørkommunene Rindal, Surnadal, Tingvoll og Heim. Vi skal også gjennomgå frekvensen på festivalen, for om mulig ha oftere arrangementer i kommunene.

Slik det er lagt opp i dag går festivalen på omgang, der hver kommune har et hovedarrangement hvert fjerde år. Her er det allerede lagt frem noen alternative scenarier overfor kommunene. Kommunene har også signalisert at de ønsker mer innflytelse i festivalen, noe styret og styrelederen ser veldig positivt på.

– I forhold til økonomi vil det nå bli innledet en dialog med Trøndelag Fylkeskommune, ettersom to av kommunene har flytter over til Trøndelag, sier Godtland.

I dag mottar Norsk Vandrefestival støtte fra Møre og Romsdal fylke og fra de fire nevnte kommunene.


Positive ringvirkninger i lokalsamfunnene

Det skal også arbeides mer med grunnpilarene til vandrefestivalen som er NATUR, KULTUR OG FOLKEHELSE. For Norsk Vandrefestival har til hensikt å være en nasjonal og internasjonal arena for et bærekraftig møte mellom menneske, natur og kultur.

– Våre ønsker er å bidra til å skape turgleder og synliggjøre områdets natur- og kulturkvaliteter, sier styrederen.

Styret ønsker å skape økt reiselivsaktivitet, og har klare målsetninger om regional verdiskaping. Det innebærer å stimulere til utvikling av aktivitets- og opplevelsespakker med basis i vår natur og kultur.

– Derfor vil vi bidra til positive ringvirkninger i lokalsamfunnene og bidra til vertskap som er stolt av sin friluftsidentitet, sier Tom Godtland.

Han påpeker at Norsk Vandrefestival er et viktig folkehelseforetak.

– Vi vil få folk ut på tur. Og sist, men ikke minst; Bidra til økt bolyst - og tilflytting!


Mye å ta tak i

– Vi vektlegger solid søkelys på bærekraft i form av miljø, økologi og helse gjennom all vår aktivitet, sier Godtland.

Norsk Vandrefestival ønsker å bidra til å sette dagsorden der det løftes fram aktivitet og forskning innen tema som kobler helse, friluftsliv, menneske, natur og kultur sammen. Festivalen søker også å være en nasjonal arena for et bærekraftig møte mellom menneske, natur og kultur.

Her er det mye å ta tak i sammen med kommunene, fylkeskommunen(e), lokalt næringsliv og de frivillige rundt i kommunene, mener styrelederen.

– Alle som har kjøpt billetter til årets konserter vil få pengene tilbake, eller få billetter til neste års festival hvis de ønsker det. Det skal nå kalles inn til årsmøte som vi ikke har kunnet gjennomføre tidligere på grunn av koronaen. Så starter arbeidet med organisasjon og neste års festival, avslutter han.


Bildet: Egil Nedal (f.v.), Iren Sæterbø, Tom Godtland og Trine Kristiansen Glåmen frå styret i Norsk Vandrefestival, og Gøran Bolme (t.v.) frå iTrollheimen (arkivfoto)