Lakselusa dreper_440x330

Norsk laks strever

Innsiget av laks til Norge var historisk lavt i 2010, selv om det var en liten økning fra 2009, skriver Direktoratet for Naturforvaltning. Lakselus og rømt oppdrettslaks er fremdeles største truslen mot norsk laks. Det er nødvendig å gjennomføre betydelige tiltak for å redusere effekten av lakselus og rømt oppdrettslaks om bestandene på deler av Vestlandet ikke skal gå tapt.

 

I 2010 ble det produsert ca 916 000 tonn oppdrettslaks i Norge, står det i en rapport til Direktoratet for Naturforvaltning. Det er rapportert at ca 255 000 laks rømte fra oppdrettsanlegg i 2010, det vil si nesten 1,5 ganger flere laks enn det totale antall villaks fanget i sjø- og elvefisket. Du kan lese  sammendrag av rapporten her!

 

I dalføret vårt er revisjonen av vilkåra til Trollheim Kraftverk aktuelt i disse dager. I rapporten kan vi lese følgende, som er aktuelt i denne sammenhengen:

Et utviklingstrekk i kraftbransjen er den økende graden av effektkjøring av kraftverk, ved at kraftproduksjonen, og dermed vannføringen gjennom kraftverkene, varierer innenfor korte tidsintervall. Dette kan innebære raskere og hyppigere endringer i vannføring nedstrøms kraftverkene, med potensielle negative effekter på laksefisk. Dersom effektkjøring får økt omfang uten at forhold for laksefisk blir tilstrekkelig tatt hensyn til, tilsier dagens kunnskap om potensielle effekter (stranding av fisk, redusert produksjon osv.) at effektkjøring forsterkes som trusselfaktor for laks i regulerte vassdrag. 

 

Du kan også lese et oppslag om problema for norsk laks (også kalt villaks!) hos NRK Rogaland.