Saga Trollheimen Hotell Morten og Ola T

Nødinnkvartering på Saga Trollheimen Hotel?

Randi og Morten Gåsvand ved Saga Trollheimen Hotel har sagt seg villig til å ta imot flyktninger midlertidig i en akutt situasjon. Det er ikke endelig avklart om det kommer flyktninger til hotellet, men alt tyder på at UDI nå har store utfordringer med å finne innkvartering til alle som kommer over grensa til Norge.

Ordfører Ola T Heggem forklarer at UDI har gitt fylkesmennene i oppdrag å kartlegge mulighetene for nødinnkvartering over hele landet, for flyktninger som nylig har kommet over grensen til Norge. Rindal kommune er i dialog med Saga Trollheimen Hotel, som har sagt seg villig til å stille rom til disposisjon for flyktninger i en begrenset periode. Dersom det kommer flyktninger hit må også Rindal kommune stille nødvendige tjenester til disposisjon.

Allerede på fredag fikk Saga Trollheimen Hotell melding om at det kunne komme et busslass med flyktninger i helga. Derfor har de brukt helga til å legge til rette for å ta imot folk, og gjort avtaler med personale som kan stille opp på kort varsel. Det krever planlegging å ta imot så mange på en gang.

Morten Gåsvand forteller at det virket som situasjonen var svært akutt før helga, men det har likevel ikke kommet noen flyktninger til Rindal enda. Adressa skriver i dag at 185 flyktninger er innkvartert på Oppdal turisthotell. Disse flyktningene kommer fra Nord-Norge, og har sannsynligvis kommet dit via Russland. Oppdal har tatt imot flyktningene på kort varsel.

Nå ser det ut som situasjonen har roet seg litt. Randi og Morten Gåsvand vet ikke om det kommer flyktninger til hotellet denne uka, men de kommer til å be om en avklaring  fra UDI innen kort tid. Rådmann Birgit Reisch har vært i kontakt med UDI i dag, og det avklart at det ihvertfall ikke kommer flyktininger til Rindal i dag. Hotellets innehavere og ordfører Ola T Heggem håper på en snarlig avklaring av av situasjonen. De håper at man vil får litt tid til å forberede seg før eventuelle flyktninger kommer. Men de ser at dette er en prekær situasjon over hele Europa. Her må alle bidra etter beste evne, slik at de som kommer til Norge får tak over hodet.

- Vi har vært i kontakt med mottaksapparatet i Sunndal, forteller Morten Gåsvand - Sunndal asylsøkermottak er et av landets mest anerkjente mottak, og de har vært til stor hjelp med forberedelsene.

Dersom det kommer flyktninger til hotellet vil det bli tegnet en avtale for innkvartering i opptil 2 måneder. 

- Det er snakk om å ta imot flyktninger i en kort periode i en akutt situasjon. Det er altså ikke slik å forstå at det blir asylmottak i Rindal, presiserer Morten Gåsvand.

 

Les mer om flyktningene som ble innkvartet på Oppdal i helga:

Adressa.no: Akutt innkvartering av asylsøkere i Oppdal

Opdalingen.no: Barnefamilier kommer til Oppdal


Avisa Sør-Trøndelag har snakket med Morten Gåsvand og Birgit Reisch tirsdag 3. november: 
Saga Trollheimen klar for nødinnkvartering


Bildet over: Ordfører Ola T Heggem og Morten Gåsvand ved Saga Trollheimen Hotel