Ingress[1]

Noe for alle på boligdagen

Torsdag arrangerte Rindal kommune "boligdag" i Rindalshuset, i samarbeid med lokale entreprenører og håndverksbedrifter. Her kunne man få svar på det meste av spørsmål om bolig, tilpassing, påbygg og nybygg.

Første tema på boligdagen var "Ferrefårranj". Dette er en nyetablert tjeneste i Rindal kommune, med forebyggende hjemmebesøk til de som fyller 75 år. Her handler det om livskvalitet og tilrettelegging i hverdagen.

DSC_0974.jpg
 

Om noen år...

Helse- og omsorgsleder Grete Ranes Heggem og ass. helse- og omsorgsleder Ann Kristin Tørset bød på et fornøyelig underholdningsinnslag. Her blir vi tatt noen (...) år fram i tid, til de to fyller 75. De er selvsagt fortsatt svært aktive damer, som absolutt har tatt i bruk moderne hjelpemidler, men de begynner å få noen utfordringer med å holde styr på at som skjer i hverdagen.

DSC_0976.jpg

Her kommer Ingrid Øyen i hjemmetjenesten (som ikke er pensjonist enda), på "Ferrefårranj"-besøk til de to "eldre" damene. Så her fikk vi et lite innblikk i hva denne tjenesten går ut på. Kommunen vil være "ferrefårranj", altså ute i god tid, og forebygge helseproblemer, ikke bare reparere.


Informerte om tilrettelegging, lån og tilskudd

Etter dette ble det foredrag med Margrethe Gaassand fra pensjonistforbundet. Hun snakket om smart-boliger og hvordan man mentalt kan innstille seg på tilrettelegging av egen bolig. Hun presiserte at vi alle har et eget ansvar for å legge til rette for å kunne bo lengst mulig i egen bolig.

Anne Camilla Vaalund fra Husbanken snakket om tilskuddsordninger og muligheter for lån til tilpasning av bolig. Hun henviste blant annet til nettsiden funksjonsattest.no Man kan få hjelp med funksjonsattest ved å henvende seg til ergoterapeuten i kommunen. Vaalund viste også en del eksempler på hvordan man kan tilpasse boligen sin med enkle grep, uten at det koster skjorta. Hun viste også til hvordan man kan få hjelp til planlegging av slike tiltak,og hvilke muligheter man har for å søke om tilskudd og lån.
 

DSC_1006.jpg
Elen Sandvik og Sivert Dombu fra Rindal kommune sammen med foredragsholderne Margrethe Gaassand og Anne Camilla Vaalund.
 

DSC_0010.jpg
Gode hjelpere fra pensjonistforbundet, Husbanken og NAV, som gjerne svarte på spørsmål. F.v. Margrethe Gaassand, Anne Camilla Vaalund, Birger Jensen og Eli Nordvik.


Mange rådgivere

Anne Camilla Vaalund og Birger Jensen sto på stand for Husbanken. De informerte blant annet om ordninger for tilskudd og lån, både ved tilpasning av bolig og kjøp av ny bolig.

Eli Nordvik er seniorrådgiver og ergoterapispesialist i NAV Trøndelag. Hun hadde mye informasjon om hjelpemidler og muligheter for tilrettelegging.
 

Pål Sande.jpg
Pål Sande fra Nordbohus Orkladal.


God salg av leiligheter i Rindal sentrum

VIBO Entreprenør AS og Nordbohus Orkladal var representert med stand. Pål Sande er salgs- og markedssjef i Nordbohus Orkladal, og har kontorsted både i Surnadal, Rindal og Orkdal. Han forteller at Nordbohus Orkladal ble skilt ut av VIBO ved årsskiftet. De jobber med nybygg, både leiligheter og eneboliger. 

Pål Sande understreker at VIBO og Nordbohus Orkladal fortsatt satser like mye i Surnadal og Rindal, ikke bare i Orkdalsområdet. Nordbohus har nå ansvar for byggingen av leilighetene på Lykkja i Rindal sentrum. Der er det to byggetrinn. Trinn 1 er påbegynt,og skal være ferdig i mai. Der er tre av fire leiligheter solgt, og en i førsteetasjen er fortsatt ledig. I trinn 2 er de to leilighetene i første etasje solgt, og de to i andre etasje er fortsatt ledig. Trinn to er ikke påbegynt enda. Man vil helst ha solgt minst tre av fire leiligheter før byggingen starter, men Sande håper at trinn 2 også vil være ferdig om et års tid.

VIBO Entreprenør har fortsatt en avdeling for serviceoppdrag. De tar seg av oppussing, ombygging og tilbygg. Serviceavdelingen vil kunne ta seg av oppdrag med tilpasning av bolig for de som har behov for det.

- Det er viktig for oss å ha en totaloversikt over kundenes behov, for å hjelpe dem best mulig, sier Pål Sande.

DSC_0994.jpg
Martin Hunnes og Stein Olsvik i Rindals-Tre AS.


Mange prosjekter på gang

Rindals-Tre AS har som vanlig flere byggeprosjekter på gang, både med hus, hytter og forretningsbygg. Prosjektleder og tegner Martin Hunnes og daglig leder Stein Olsvik forteller at de for tiden jobber med et stort oppdrag i Førde. Der bygger de en stor drive-in butikk for OBS Bygg. Og de er nylig ferdig med et enda større Coop-prosjekt på Digerneset i Ålesund. Rindals-Tre AS har 10 ansatte, og fortsetter med allsidig aktivitet som før.
 

Kjetil Storholt.jpg
Kjetil Storholt i Merbygg AS


Nok å gjøre

Merbygg AS har vært med på å planlegge boligdagen sammen med blant annet VIBO, Rindals-Tre og kommunen. Bedriften ble etablert for ltt over tre år siden, da to mindre tømrerbedrifter gikk sammen til en. Daglig leder Kjetil Storholt forteller at bedriften har base både i Rindal og Meldal, med kontor på Storås.

Merbygg AS har også nok å gjøre, både med nybygg og oppussingsprosjekter. Bedriften har nå fem ansatte, og har oppdrag i området Surnadal - Orkdal.
 

DSC_0999.jpg
Arnhild Fagerholt fra Rindal Sparebank og Svend Rønning fra AKTIV Eiendomsmegling.


Hjelp til kjøp, salg og finansiering

Rindal Sparebank og AKTIV Eiendomsmegling hadde felles stand på boligdagen. Der var det mulighet for å få råd om kjøp, salg og finansiering av bolig.

Begge er engasjert i byggeprosjektet med nye leiligheter på Lykkja i Rindal sentrum. Finansiell rådgiver Arnhild Foseide Fagerholt og eiendomsmeglerfullmektig Svend Rønning synes at salget av de nye leilighetene går over all forventning, og gleder seg også over at det er raskt omløp av brukte boliger i det lokale markedet. Boliger i Rindal sentrum har kommet opp på et prisnivå som kanskje ligger over nabokommunene Surnadal og Meldal. Det kan ha noe med at det fleste funksjoner er tilgjengelig innenfor kort avstand på Rindal sentrum.
 

Håkon Dollis.jpg
Håkon Dollis i On arkitekter, Orkanger.


Gir gode råd og bistand

Håkon Dollis er prosjekt- og byggeleder ved On arkitekter og ingeniører AS på Orkanger. Han forteller at bedriften har en del oppdrag med tilpasning av boliger. De har mye erfaring blant annet med prosjektering av sykehjemsplasser og omsorgsboliger

- Vi kan gi gode råd og bistand. Vi har kontor på Orkanger, men vi kan også komme hjem til folk og se på mulighetene. Et slikt besøk kan være uforpliktende og kostnadsfritt. Vi kan også hjelpe til med søknad om tillatelser, hente inn tilbud fra ulike entreprenører osv, sier Dollis.
 

DSC_0987.jpg
Eirik Tørset og John Egil Tørset fra Tørset Malerservice AS, flankert av Marius Rønning fra Jotun og Are Skjenald-Bernardsen fra Farveringen. 


Ny satsing på harde gulv

Tørset Malerservice AS hadde to leverandører med seg på sin stand. Daglig leder Eirik Tørset forteller at de nå har en ny satsing på parkett og laminat. Distrikssjef i Farveringen Are Skjenald-Bernhardsen hadde med vareprøver og kunne svare på alle spørsmål om harde gulv.
 

DSC_0013.jpg
Marius Rønning og Eirik Tørset reklamerer for Jotuns nylanserte utendørsmaling.


Samme maling på hus i Rindal som på Eiffeltårnet

Med på stand var også malermester og salgskonsulent Marius Rønning fra Jotun. Jotun sin maling har vært brukt på alt fra hus i Rindal til Eiffeltårnet i Paris og Burj Khalifa i Dubai, som er verdens høyeste bygning. Dette husker kanskje noen fra TV-reklame.

Jotun har nettopp lansert en ny utendørsmaling, Drygolin Nordic Extreme. Rønning forteller at dette er en moderne oljemaling som det har vært forsket på i mange år. Den er testet i alle slags ekstreme klima verden rundt, både når det gjelder vær og vind, temperaturer og luftfuktighet i begge ender av skalene.

- Denne malingen har en unik holdbarhet, farge og glans. Den er selvrensende, og viser ingen begroelse, sier han.
 

DSC_0001.jpg
Ole Furuhaug og Stian Bekken fra El-Co AS.


"Det enkle er ofte det beste", eller...?

Ole Furuhaug og Stian Bekken fra El-Co AS har mye å fortelle. De opplever et stadig større marked for smarthus-løsninger og velferdsteknologi. 

Vi spør om det er som i den humoristiske REMA-reklamen "Det enkle er ofte det beste"? Men Ole Furuhaug benekter det.

- Ikke bli skremt av reklamen, smiler han.

El-Co har mange andre løsninger å tilby, og de fungerer mye bedre enn I REMA-reklamen. De nevner energispareløsninger, som behovsstyring av varmekabler. Det blir stadig mer viktig å tenke på strømsparing, slik at minst mulig energi går til spille.

- Dette må vi bli bedre på, sier Ole Furuhaug.

Etter hvert vil det blir slik at strømprisen variere til ulike tider på døgnet, alt etter hvor stor den samlede strømbruken er til enhver tid. Da kan man nye løsninger som kan styre energiforbruket slik at prisen blir så lav som mulig. Og det skal skje uten at det går ut over komforten. 

El-Co tilbyr også løsninger for elbillading, og ulike sikkerhetsløsninger, som brannvarsling, komfyrvern, innbruddsalarm og vannlekkasjestopper. De tilbyr komfortløsninger, varmestyring og generell styring, samt diverse løsninger for god og riktig belysning. Sensorer tilpasset demente kan skaffes.

DSC_0003.jpg
Nils Ivar Grøset fra Svorka (t.h.) svarte mer enn gjerne på Ole Trygve Foseide sine spørsmål om bredbånd.


Satser stort på fibelkabel 

Kundemedarbeider Nils Ivar Grøset  i Svorka informerte om strøm, varmepumper og hjemmeladere for el-biler. Han forteller også at Svorka for tiden satser stort på bredbånd og fiberkabel i distriktet. 


Godt gjennomført temadag

Kort oppsummert var boligdagen i Rindal et solid og godt gjennomført arrangement, med variert program. Det lover godt for den store hyttedagen i oktober. Da regner vi med å se igjen mange av de samme lokale bedriftene, og sikkert enda flere aktører.