Nettverkstreff for Inn på tunet

Inn på tunet-tilbydere fra hele fylket møttes i helga til årsmøte og nettverkstreff på Nordmøre. Fredag var de samlet i Sunndal, og lørdag var hele gjengen samlet hos Solveig Haglund på Oppistua Øye i Surnadal.

Nettverkstreffet er i regi av og for Inn på tunet-tilbyderne. De har etablert nettverket for å bekjentgjøre Inn på tunet-tilbudet som metode, og for å profesjonalisere aktørene. Tilbyderorganisasjonen er nystartet, og kan se tilbake på sitt første år med Solveig Haglund som leder. Linda Anses Optun fra Giske har nylig overtatt etter Haglund.

- Nettverket setter fokus på ulike tema, som for eksempel etikk og mediehåndtering, forteller Haglund og fremhever at Inn på tunet er en merkevare med godkjenningsordning. Nettverket skal også informere om Inn på tunet til aktuelle kjøpergruppe.

Optun informerer om at Høgskolen i Molde tilbyr relevante studiepoeng i faget «Gården som ressurs», hvor et besøk på en Inn på tunet-gård er en del av utdanningen. Studiet er svært hensiktsmessig for Inn på tunet-tilbydere og deres mange ulike tilbud, for nettopp å profesjonalisere og å tilegne seg kompetanse ut mot brukerne. Ulike tilbud er myntet på ulike brukergrupper, det være seg barnevern, rusrelatert, kriminalomsorg, demens, eller skoler. Den røde tråden i alle tilbud er å bruke gården som ressurs og se mulighetene i et helt livsløpsperspektiv. Brukerrelaterte forskningsrapporter viser positive effekter (deriblant høy grad av mestringsfølelse og trivsel) av Inn på tunet-tilbudet, sier Optun og trekker frem rapport fra 2013 av Bente Berget ved Universitetet for miljø- og biovitenskap som eksempel.

Et annet viktig formål med nettverket er å skape en kollegial følelse mellom tilbyderne, sier Haglund. Det er ønskelig å inkludere samtlige tilbydere i fylket, for å utveksle erfaringer og råd. Gjennom nettverket får dessuten tilbyderne et eget talerør. Det er helt avgjørende ved eventuelle høringer om krav til næringa, fortsetter Haglund.

Optun trekker frem et godt samarbeid med både kommune og fylkeskommune samt med Innovasjon Norge. Fylkesmannen har for øvrig vært en pådriver for prosjektet, legger Optun til. Haglund tilføyer at Inn på tunet bidrar med innovasjon i tjenestetilbudet, noe som gjør Inn på tunet til en god løsning på kommunens behov for brukertilpassede tilbud.

 

IPT-nettverk_690x448.jpg

Inn på tunet-nettverket 2015. F.v. Odd Velle fra Sykkylven, Monica Gulla fra Rindal, Inger Anita Løkås fra Rindal, Ingunn Bårnes, vernepleierstudent, Solveig Haglund fra Surnadal, Rita Flatvad fra Sunndal, Marja Vik fra Aure, Ragnhild Liabø Fjeldstad fra Halsa, Linda Anes Optun fra Giske, Bjørg Dyrkorn Velle fra Sykkylven, Dag Lianes fra Ørskog, Aina Tangen fra Midtsund, Ivan Tangen fra Midtsund, Helga Bele fra Bæverfjord og Kari Gjenden fra Fræna.

 

Ledere IPT_690x451.jpg

Linda Anes Optun (t.v.) tar over for Solveig Haglund som leder for nettverket.