sistranda frøya

Rindal Pensjonistlag melder:

Naturkreftene viste seg fram

Rindal Pensjonistlag var på tur til Hitra og Frøya fredag. Da fikk vi oppleve det som sjelden er vanlig i Rindal. Turens høydepunkt ble da vi fikk oppleve Titran, lengst sør på Frøya, i storm. Sola skein og vinden tok tak så jakker måtte lukkes og det som ellers var løst måtte holdes fast.

Da bussen parkerte med bredsida mot vinden, duvet den som om vi var i en båt på havet. Brenningene brøt mot kysten, og sjørokket sto. Flott! På Helgeland kaller vi det «sybor» når havbåra slår mot de ytterste skjær, ofte i dagevis etter storm.

Med 44 rindalinger, inklusive sjåføren, dro vi fra Rindal klokka åtte om morgenen. Vi var tilbake litt etter klokka 20 om kvelden, så vi fikk full dag. Da hadde vi hatt en flott busstur, først til Orkanger og så «lakseveien» forbi Krogstadøra, gjennom tunneler til Hitra. Første stopp var Fillan. Der gjorde vi kjøpesenteret utrygt, og vi spiste og koste oss på kaféen Gutta på torget. Så gikk turen til Melandsjø og Hopsjøbrygga. Kvalfangstmuseet gjorde inntrykk. Kvaler på opptil 24 meter og inntil 50 tonn var ikke uvanlig å få has på. 

Fra Hitra bar det til Frøya, og etter en liten sving innom Salmaranlegget, direkte til Titran. Stedet er kjent etter Titranulykken i 1899. Mange fiskebåter var ute på sjøen da de ble overrasket av uvær. De største båtene berget ved å gå lenger ut på havet. Det ble en fryktelig katastrofe der 140 mann omkom.

Etter rundtur kom vi til Sistranda. Der spiste vi nydelig middag på Rabben restaurant, breiflabb med fiskesaus, grønnsaker og potetmos. Før middagen tok sjåføren, Jan Sturla Jensvold, fram trekkspillet. Med flott utsikt og kjente trekkspilltoner, var livet bare til å nyte.

Takk til deltakere, turkomité og ikke minst til sjåføren for en uforglemmelig tur.

Tekst og foto: Helene Nergård

brenninger mot kysten. titran.JPG
Brenninger mot kysten. Titran.

Hopsjøbrygga og gammelbutikk.jpg
Hopsjøbrygga og gammelbutikken

Kontoret på kvalfangstmuseet, Hopsjøbrygga.jpg
Kontoret på Kvalfangstmuseet

middag på rabben restaurant jan sturla jensvold.jpg
Middag på Rabben restaurant. Jan Sturla Jensvold underholder.

Minnesmerke over de som omkom i Titranulykka i 1899. 140 navn er inngravert i støtta..jpg 
Minnesmerke over de som omkom i Titranulykka i 1899. 140 navn er inngravert i støtta.

Utsikt fra Sistranda til øya Inntian.jpg
Utsikt fra Sistranda til øya Inntian

tur hitra frøya.jpg