Naturbarnehage ingressa

Naturbarna i Sæterlia

Torsdag ble Trollheimsporten invitert til den flotte naturbarnehagen i Sæterlia, en barnehage som garantert kan skilte med den beste akebakken i mils omkrets. - Vi har den fineste barnehagen, slår daglig leder i Bårdshaugen barnehage Ann Elin Øyen Løfald fast.

Det er vanskelig å si henne imot når solstrålene sniker seg over alpinanlegget, ungene leker i skogen og fiskeburgerne snart er klare på bålpanna. Naturbarnehagen er friluftsavdelingen til den private, foreldreeide Bårdshaugen barnehage som ligger på Skei. I Sæterlia ble vi mottatt av Øyen Løfald og en flokk med friske og rødkinnede barneansikter.

Til vanlig er akebakken i alpinanlegget desidert mest populær, men når snøkanonene går har barnehagen naturligvis ikke mulighet til å benytte seg av bakken. Samarbeidet med Surnadal alpinsenter er viktig for barnehagen, blant annet får de benytte seg av sanitæranlegget. I tillegg til hyppig bruk av akebakken drar barna ofte på turer i skogen, leker med de mange apparatene på området, eller lærer om naturen. – Vi har fokus på natur og friluftsliv, sier Øyen Løfald. Barna lærer blant annet om trær, bær, fugler og spor, og får prøve seg på praktiske oppgaver med naturmaterialer. Brit Moen skyter inn at barna følger tett med på fuglekassene som er satt opp på området, og at de til og med ofte får besøk av to rådyr. – Vi har en matstasjon borti skogen, hvor rådyr og ekorn ofte er innom, sier Moen.

Man er ute hele dagen, så barnehagen er naturligvis svært nøye på bekledningen. Ullklær er som alltid en sikker vinner på vinterstid. Den dugnadsoppsatte, lune gamma brukes kun ved dårlig vær og til å ta en hvil i løpet av dagen. Barna får et varmmåltid i løpet av dagen, som gjerne inntas i gapahuken.

- Noe som kanskje ikke alle vet, er at det også er mulig for kommunale barnehager å søke seg inn hos naturbarnehagen vår, sier Øyen Løfald. En dag i uka kan barnet være sammen med «naturbarna» i Sæterlia, selv om barnet ikke hører til Bårdshaugen barnehage. Vanligvis er det 9-10 barn og to voksne mandager og torsdager, men Øyen Løfald ser mulighetene for å utvide til tre dager ute i naturen hvis behovet er der. Åpningstidene for naturbarnehagen er 0730-1630, men det er mulighet for å levere og hente barnet på avdelingen på Skei fra og med 0645 til og med 17. Barnet blir da fraktet til og fra Sæterlia av de ansatte. Dette året er utedagene lagt til mandager og torsdager. Fra og med 15. august blir naturbarnehagen lagt til mandager og tirsdager.

 

Naturbarnehage gamme_690x445.jpg

 

Den lune gamma er utvidet fra en tidligere lavvo. Her fyres det i ovnen, så det er varmt og deilig å komme inn og duppe litt etter en lang dag i bakken og skogen.

Naturbarnehage oversikt mot gapahuk_690x400.jpg

«No e sola komme», nynnes det i skogen.

Naturbarnehage ingress a_690x462.jpg

Man skal tidlig krøkes som godt brøytemannskap skal bli.

Ann Elin Øyen Løfald og Brit Moen_690x477.jpg

Ann Elin Øyen Løfald (t.v.) og Brit Moen.