Ingress

Næring uten grenser i Surnadal

Torsdag 11. september arrangerte SIV Industri-inkubator AS en workshop hvor regional næringsutvikling og utviklingsarbeid på tvers av grenser sto på agendaen. Fokus var på aksen Kristiansund – Orkanger og rundt regnet 40 deltakere med tilknytning til lokalt og regionalt næringsliv deltok på workshopen som fant sted på Vårsøg Thon Hotell.

Magne Løfaldli, daglig leder i SIV Industri-inkubator som har oppdrag for industribedrifter i kommunene Tingvoll, Sunndal, Surnadal, Halsa og Rindal, åpnet workshopen med å uttrykke at det var rørende å se så stort oppmøte. Han presenterte følgende punkter som var bakgrunnen for workshopen:

• Det skal satses på robuste og allsidige utviklingsmiljøer • Det skal arbeides i større regioner • Det skal satses på urban utvikling • Det skal satses på de som viser resultater

 

Etter velkomst og introduksjon fra Magne Løfaldli og møteleder Helge Hegerberg gikk ordet videre til ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim. Hun snakket blant annet om primærnæringa i kommunen, og pekte blant annet på at melkeproduksjonen aldri før har vært så stor. Hun belyste også forbedringspotensial i infrastrukturen, både ferjesamband og fylkesvei 65.

Andre talere på første del av workshopen inkluderte stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap), direktør for innovasjon i SIVA Ola Borten Moe, Øyvind Tveten fra Møre og Romsdal fylkeskommune og Per Erik Sørås fra Sør-Trøndelag fylkeskommune.

 

Etter lunsj satte deltakerne i gang kreative prosesser i grupper, og på Surnadal kommunes hjemmesider finner man de fem konkrete punktene gruppearbeidet konkluderte med:

- Betre fagleg forankring og spissing av kompetanse, inkludert kompetansekartlegging
- Samferdsel: Utbetring av Riksveg 70 og eksportvegen Fylkesveg 65. Ferjefritt samband.
- Felles trainee-ordning
- Tidleg-fase kapital
- Satsing på småbedrifter

 

Dette er i tråd med Magne Løfaldlis visjon for dagen: med et enda tettere og forpliktende samarbeid mellom utviklingsaktørene med samordning av felles kompetanse og erfaringer, skal det være mulig å gi eksisterende bedrifter og gründere innenfor både industri og annen næring et enda bedre og mer komplett tilbud innen utvikling og innovasjon. Dette vil kunne bidra til et mer robust og framtidsrettet næringsliv som igjen legger grunnlaget økt bosetning og samfunnsvekst.

 

Oversikt_690x462.jpg

De rundt 40 deltakerne på kurset fikk høre mange interessante fremlegg.

 

LillyGprater_690x412.jpg

Lilly Gunn Nyheim snakker om næringsutvikling og resultater i Surnadal. Ola Borten Moe med ryggen til, Helge Hegerberg og Magne Løfaldli til venstre i bildet.

 

LillyGJenny_690x462.jpg

Lilly Gunn Nyheim og stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) i munter passiar med fotografen.