Mot 500 millioner og 50 nye arbeidsplasser

Gjennom innovasjon og banebrytende miljøteknologi skal Talgø MøreTre mot år 2020 ikke bare sette nok en ny omsetningsrekord, men også øke sysselsettingen i bygda.

- Det er en gledens dag å kunne presentere noe vi har jobbet med i to år, sier administrerende direktør i Talgø-konsernet Terje Talgø.

Han kunne fredag legge frem fremtidsvisjonen til MøreTre, som nå har endret navn til Talgø MøreTre. Visjonen inkluderer miljøteknologiutvikling på internasjonalt nivå, et omsetningsmål på en halv milliard, og 50 nye arbeidsplasser. Med seg på laget har trelastprodusenten lokale støttespillere i Surnadal Sparebank, i tillegg til mangeårig samarbeidspartner Innovasjon Norge.

 

Omfattende byggeplaner

Talgø MøreTre flyttet nylig 40 arbeidsplasser fra Røtet til fabrikklokalene i Todalen. Her vil eksisterende arealer brukes til å etablere en ny elementavdeling, med produksjonslinjer blant annet for garasjer, støyskjerm og huselementer.

Men også på Røtet i Surnadal foreligger det store omleggingsplaner. Etter påske starter grunnarbeidet med bygging av to anleggsbygninger på til sammen 7.000 m2. Disse byggene vil huse anlegg for varmebehandling av royal treolje samt et spon- og kappanlegg. Bygginga vil medføre store omlegginger av området, blant annet vil det eksisterende krysset ved Hageland og Byggmakker legges om, og tungtrafikken legges bak butikkbygningene.

Blant investeringene som vil gjøres frem til 2020 legges nemlig hovedvekten på en miljøteknologisk utvikling, hvor ressursene i forbindelse med produksjon av tretak, kledning og terrasse blir ivaretatt og utnyttet på best mulig måte. I dag utgjør avfall som spon, avkapp og andre rester 30-35% av produksjonen. Talgø MøreTre vil derfor investere i et nytt kappeanlegg for å kunne oppgradere avfallsmateriale og videreutvikle biomassen. Omlegginga vil redusere transportbehovet fra dagens 1.500 lastebiler årlig til kun 325, opplyser Terje Talgø.

Reduksjon av CO2-utslipp, rene, svanemerkede produkter, ren biomasse og omsetting av avfall til energiproduksjon er også på prioriteringslista i produksjonssammenheng.

- Dette har ikke bare nasjonalt potensial, men også internasjonalt, fastslår Talgø.

Produksjonen på Røtet skal etter planen foregå uten tungmetaller eller giftstoff. Varmebehandlingen vil derfor sørge for at trematerialet blir fritt for tungmetaller, en behandlingsmetode som Alfred Øverland i Innovasjon Norge Møre og Romsdal mener viser at Talgø MøreTre er i forkant av utviklinga. Øverland mener dessuten de treffer blink på verdiskaping og foredling av en råvare som har enormt potensial i Møre og Romsdal.

- Dette er de alene om i Norge. Å fjerne kobber er nybrottsarbeid, og de som tør å satse skal vi i Innovasjon Norge risikoavlaste, sier Øverland.

På bakgrunn av den utstrakte satsningen på miljø og produktutvikling har Talgø MøreTre fått innvilget tilskudd og investeringslån på totalt 120 millioner, godt hjulpet av Innovasjon Norge og Surnadal Sparebank. Dette er den største investeringen i Talgø MøreTre sin historie, og en av de største for Innovasjon Norge på fastlandet Nordmøre.

 

Omstilling nøkkel til vekst

Allerede i løpet av første kvartal av 2017 har Talgø MøreTre hatt en omsetningsvekst på 28%. Salg og produktutvikling er alfa og omega for den stadige fremgangen, skal vi tro konsernsjefen:

- Talgø MøreTre er helt avhengig av den vilje og evne til omstilling og tilpasning som de ansatte har vist gjennom 20 år, og som det ikke blir mindre av de 10 neste.

Nytt leveggsystem, PlusConcept og bryggedekke er blant Talgøs siste nyvinninger innen produktutvikling.

- Vi ønsker å komplementere og inspirere uteområdet, og være mer enn en råvareleverandør, fortsetter Talgø.

To av de som jobber nettopp med salg og marked, divisjonssjef Bjørn Hauglann og marketingsjef Heid Snekvik, forteller at Talgø MøreTre har klart å gjøre seg bemerket i en bransje hvor konkurransen er sylskarp og suksess kan være et blaff.

- Store aktører har oss på bordet når det snakkes om utvikling, sier Hauglann.

- Det er beintøff konkurranse. Derfor er vi glade og stolte over å ha et eierskap som evner å ha en framsynthet som gjør mer enn å ri på bølgen, som vi vet vil gå over, supplerer Snekvik.

Alt tyder på at de ansatte vil få nye bølger å ri på i tiden fremover. I samarbeid med Innovasjon Norge står konsepter som Talgø OutBuilding og videreutvikling av MøreRoyal® på lista over kommende og pågående prosjekter. I tillegg røper Terje Talgø at bedriften har to store boligprosjekter i gang i Trondheim og Rørvik, med en samlet prislapp på nærmere 350 millioner, men konsernsjefen holder foreløpig kortene tett inntil brystet. Innovasjon, miljøteknologi og produktutvikling er i alle tilfeller med på å generere 50 nye arbeidsplasser frem mot 2020, men daglig leder i Talgø MøreTre Hallvard Brusethaug peker også på at konsernet siden 2009 har skapt nærmere 70 arbeidsplasser. I dag teller hele Talgø-konsernet rundt regnet 200 årsverk, hvorav ca. halvparten tilhører Talgø MøreTre.

- Talgø har i sin 118 år lange historie tatt samfunnsansvar i det å skape nye arbeidsplasser i tillegg til å trygge og utvikle de eksisterende, sier Terje Talgø.

Han understreker at slike «motorer», som skaper konkrete arbeidsplasser og omgripende ringvirkninger på landsbygda i tillegg til å bidra til livskraftige regioner på tvers av kommunegrensene, er viktig for et lokalsamfunn.

- Det må Surnadal være kjempestolt over, fastslår konsernsjefen.

Allan Troelsen, Terje Talgø, Hallvard Brusethaug og Alfred Øverland.jpg

Adm. dir. i Talgø-konsernet Terje Talgø og daglig leder i Talgø MøreTre Hallvard Brusethaug i midten, her med to sentrale samarbeidspartnere, adm. banksjef i Surnadal Sparebank Allan Troelsen (t.v.) og Alfred Øverland i Innovasjon Norge.

Talgø MøreTre_690x441.jpg

F.v. Terje Talgø (administrerende direktør Talgø), Hallvard Brusethaug (daglig leder Talgø MøreTre), Allan Troelsen (adm. banksjef Surnadal Sparebank), Bjørn Hauglann (divisjonssjef salg og marked), Heid Snekvik (marketingsjef Talgø), Espen Lund (rådgiver bedriftsmarked Surnadal Sparebank), Alfred Øverland (Innovasjon Norge) og Elmer Talgø (divisjonssjef byggvare interiør Talgø).

Terje Talgø.jpg

Terje Talgø med arealplan for industriområdet på Røtet.