Møter klimaendringer med nye rør

Klimaendringene gir stadige oftere norske lokalsamfunn utfordringer med flom og ras. Hendelser knyttet til vann og avløp får store konsekvenser for folk flest. Pipelife bidrar allerede med produkter og løsninger for å begrense effekten av slike hendelser og vil snart lansere en viktig utvidelse av sortimentet i så måte. Det er derfor en svært god nyhet at Pipelife installerer Nord-Europas største produksjonslinje for store dobbelveggede avløpsrør til spillvann og overvann i Surnadal i januar 2016.

Det er bred politisk og faglig enighet om at veier og tilhørende infrastruktur må bygges mer robust. Vi trenger lang levetid og større kapasitet. Ved store nedbørsmengder er det viktig at vannet raskt blir ledet unna slik at man unngår erosjon og vannskader. Våre store rør er med på å sørge for dette. At lette, solide rør med store nok dimensjoner heretter blir produsert midt i Norge, gjør det lettere å utføre dette i praksis.

 

Klimabesparelser

-­ De store rørene, med innvendig diameter opp til 1400 mm, vil bli levert i flere lengder fra 3 til 12 meter for enkelt å kunne tilpasses ulike behov - for eksempel som stikkrenner under vei og bane. Den lave vekta på rørene, sammenlignet med alternative produkter i andre materialer, vil redusere bruken av maskiner og dermed CO2-utslipp og miljøbelastning i byggefasen, forteller Kjell Larsen, administrerende direktør for Pipelife Norge AS.

 

Fra Norge til Europa

Larsen legger ikke skjul på at han er stolt over at de østerrikske eierne av PipeLife-konsernet velger å satse på fabrikken i Surnadal i en tid hvor tidens tone spiller innstrammingsmusikk. Markedet for bedriftens plastrørsystemer innen VA, VVS, kabelbeskyttelse og elektro har hatt en solid vekst i over 10 år på rad, og Pipelife er markedsleder innen plastrørsystemer i Norge. Med den nye produksjonslinjen vil fabrikken i Surnadal også betjene markedet for store rør og rørsystemer til overvannshåndtering i hele Nord-Europa. Satsningen vil medføre styrket vekst og økt bemanning for hjørnesteinsbedriften i Surnadal.

- Beslutningen om denne investeringen ble ikke gjort bare for å vise at vi ønsker å satse i det norske markedet, som har vist en stabil vekst. Dette bekrefter også Pipelife sin streben etter vekst i strategisk viktige områder – også i økonomiske utfordrende tider, sier CEO for Pipelifegruppen, Niels Rune Solgaard-Nielsen.

 

Fakta

- Pipelife Norge AS har satset på innovasjon i en årrekke med flere unike rørsystemer som resultat.
- Den nye investeringen blir en naturlig utvidelse av et system som første gang ble introdusert i 1992, Pragma™ i dimensjonsområdet 110 mm – 630 mm. 
- Den nye produksjonslinjen, som er den største i sitt slag i Nord-Europa og med kun én i samme størrelse i hele Europa, vil produsere rør med diameter fra 400 mm til 1400 mm i plastmaterialet polypropylen. 
- Planlagt produksjonsstart er januar 2016, og de første ordrene planlegges ekspedert i februar/mars.
- Pipelife Norge AS har 170 ansatte – hvorav 100 ved fabrikken i Surnadal - og omsetter årlig for 900 millioner kr.
- Pipelife Norge AS er en del av Pipelife-konsernet, en av verdens ledende produsenter av plastrørsystemer. Pipelife er etablert i 26 land med hele 26 fabrikker og 2700 ansatte. - Målet er å levere plastrørsystemer av høy kvalitet til konkurransedyktige priser fra en produsent som leder den teknologiske utviklingen i bransjen.

Store ror foto Pipelife_690x518.jpg

Store rør: Pragma Infra rør i 1000 mm. De nye rørene i 1400 mm vil ha dobbelt så stor kapasitet som de i 1000 mm. Fra venstre: Kjell Larsen, administrerende direktør, Torbjørn Sæther, salgs- og markedsdirektør og Øystein Halle, fabrikksjef. Alle fra Pipelife Norge AS. Foto: Pipelife.