Ormestadklokka

Edgars fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten

Mer om "Ormestadklokka" - del II

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 3!

Han ga en rask innføring av virkemåten til denne klokka. Den forsynes med en sirkelrund papirskive, forsynt med felter der en kan føre opp navn på løperne på de forskjellige startnummer. Så må en i tillegg til selve Ormestadklokka ha to stoppeklokker, en plassert på venstre side som brukes til startnummer med oddetall, og så en på høyre side til nummer med partall. Når en har lært seg denne virkemåten og systemet kan en straks lese av passeringstider og sluttid til løpere som passerer eller går i mål - uten å måtte regne med starttidspunkt i forhold til tidspunkt for passering.

Klokka er eldre enn det jeg trodde. Den ble første gang brukt under vinter-OL i Oslo 1952, og ga den gangen en revolusjonerende rask og god service til radiolytterne og til publikum om passeringstider og sluttider. Den var utviklet av en daværende NRK-arbeider som het Jon Ormestad. Men i dag er den vel mest å betrakte som en museumsgjenstand? Vår digitale verden har gjort den en gang så geniale oppfinnelsen overflødig.
 

Et perfekt eksemplar av Ormestadklokka.